Projenin mimarı SUBÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Ali Furkan Kamanlı, 2 yıl önce başlattığı çalışmalarla yapay zekatarım alanına taşıma hedefini gerçekleştirdi. Geliştirilen yerli yazılımlı dronlar, Sakarya'daki mısır tarlalarında ilk kez uygulanarak başarılı sonuçlar elde etti.

Yüzde 95 doğruluk oranıyla bitkinin ihtiyaçları tespit ediliyor

Kamanlı'nın kurucusu olduğu Agrovech yazılım şirketi, dronlarla toplanan verileri analiz ederek bitkilerin sağlığı, stres düzeyi, nem ihtiyacı, ilaçlama gereksinimi gibi birçok önemli bilgiyi ortaya çıkarıyor. Yapay zeka modülü, mısır püsküllerini yüzde 95 doğrulukla sayarak hangi bölgenin neye ihtiyaç duyduğunu tespit ediyor. Ayrıca termal ve farklı dalga boylarındaki kameralar sayesinde gözle görülemeyen klorofil sağlığı, yeşillik seviyesi ve nem durumu gibi detaylar da analiz ediliyor.

Tespit ve analizlerle alanlara bölgesel müdahaleler de yapabildiklerini aktaran Kamanlı, bunun verim artışı sağlamanın yanı sıra iş yükünü hafifleteceğini dile getirdi.

Tarımda yapay zekayı farklı ürünlere de yayabilmeyi amaçladıklarını söyleyen Kamanlı, "Hem tarımdaki dataların ülkemizde kalmasını sağlamak hem de yoğun iş gücüyle çalışan çiftçilerimizin, tarım profesyonellerinin işini daha değerli hale getirerek daha az yorularak daha fazla kazanç elde etmeleri hedeflerimiz arasında" diye konuştu.

Yüzlerce dönümlük arazi 10 dakikada taranıyor

Bitkide herhangi bir problem olup olmadığını kolaylıkla tespit edebildiklerini vurgulayan Kamanlı, "Gezme ihtimalinin dahi olmadığı yüzlerce dönümlük araziyi 10 dakika içerisinde taramış halde oluyoruz" dedi.

"Gözlemlerimizi daha ileri taşıyacak"

Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, projenin Türk tarımına önemli katkılar sağlayacağını belirterek, yapay zeka destekli dronların tarım uzmanlarının gözlemlerini daha ileri taşıyacağını ve geleceğe yönelik çalışmalara öncülük edeceğini ifade etti.

Çiğ sütte zam talebi: Maliyet artarken fiyat sabit Çiğ sütte zam talebi: Maliyet artarken fiyat sabit

Bugüne kadar 50'nin üzerinde buğday, 30'un üzerinde mısır ve 2 tescilli kestane kabağı geliştirerek Türk tarımının hizmetine sunduklarını belirten Cengiz, çeşitli üniversitelerle ve Avrupa Birliği çalışmalarıyla 30'un üzerinde proje yürüttüklerini söyledi.

Cengiz, projenin, tarlada çalışan mühendis ve ıslahçıların aldığı gözlemleri yapay zekayla daha ileriye taşıyarak geleceğe yönelik daha güzel çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

Sistemin bitkilerin su stresi, hastalık ve yaprak rengi değişimlerini hızla tespit edebildiğini vurgulayan Cengiz, ""Bitkinin su stresinden tutun herhangi bir hastalık, yaprak rengi değişimi yapay zekayı kullanılarak çok daha hızlı tespit ediliyor. Ülkenin belki birçok yerinde bu çalışma geliştirilerek ileride çok büyük faydasının olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı