Antep fıstığı, Taste Atlas'ta yayınlanan "Dünyanın En İyi 10 Kuruyemişi" listesinde ikinci sırada yer aldı. Eylül ayında yayınlanan sıralamada, Giresun tombul fındığı 11., Aydın kestanesi ise 13. sırada kendine yer buldu. Listenin büyük kısmında fıstık, badem ve fındık çeşitleri ön plana çıktı. Yunanistan 3, İspanya ve İtalya ise 2'şer ürünle listeye girdi.
Taste Atlas'ta Antep fıstığına dair şu ifadelere yer verildi:
Antep fıstığı, Gaziantep'ten gelen geleneksel Türk fıstıklarıdır. İdeal iklim ve harika toprak koşulları nedeniyle, bu fıstıklar canlı yeşil bir renge ve yoğun, karmaşık ve turunçgil bir tada sahiptir.
Bunlar genellikle yerel çiftçiler tarafından eylül ayında toplanır. Eğer fıstıklar baklava için kullanılacaksa, esansiyel yağ ve protein içeriği eylül ayından daha yüksek olduğu için hasat ağustos ayında yapılır. Her yıl ekim ayında, ziyaretçilerin bu lezzetli fındıkların tadını çıkarabileceği Gaziantep'te fıstık festivali düzenlenir.
Dünyanın en iyi 10 kuruyemişi
- Aeginas Fıstığı, Yunanistan, Aegina - 4,8
- Antep Fıstığı, Türkiye, Gaziantep - 4,6
- Pistacchio Verde Di Bronte, İtalya, Catania - 4,5
- Almendra De Mallorca, İspanya, Mallorca - 4,4
- Macadamia, Avustralya, Queensland - 4,3
- Marconas, İspanya - 4,3
- Mandorle Di Sicilia, İtalya, Sicilya - 4,3
- Castanha Da Terra Fria, Portekiz, Bragança - 4,3
- Megaron Fıstığı, Yunanistan, Megara - 4,3
- Kelifoto Fıstığı Fthiotidas, Yunanistan, Pthhiotis - 4,2
"Giresun tombul fındığının popülaritesi artıyor"
Giresun tombul fındığı ile ilgili sitede şu tanıtım yer aldı:
Giresun tombul fındığı, Türkiye'nin Giresun ilinde yetiştirilen, enfes tadı ve belirgin aromasıyla övülen bir fındık türüdür. Büyük ve yuvarlaktır, çatlaması kolay pürüzsüz ve parlak bir kabuğa ve dolgun, yağlı, etli ve lezzetli bir çekirdeğe sahiptir.
Giresun'un dağlık bölgesindeki topraklar besin açısından zengindir, bu nedenle Giresun Tombul fındıkları demir, potasyum, kalsiyum ve çinko, B, C, A ve E vitaminleri, omega-3 yağları, lifler, proteinler ve antioksidanlarla doludur. Bu fındıklar genellikle yaz sonlarında hasat edilir ve çiğ veya kavrulmuş olarak yenebilir, ancak çoğunlukla çeşitli Türk yemeklerinde, özellikle baklava ve lokum gibi tatlılarda kullanılır.
Dünyanın en büyük fındık üretici ve ihracatçılarından biri olan Türkiye'de, Giresun tombul fındığının popülaritesi son birkaç yıldır artıyor ve muhtemelen 2022 yılında aldığı Menşei Koruma Belgesi'nin de etkisiyle bu popülaritesini korumaya devam edecek.
Ayrıca Türk hükümeti, Giresun tombul fındığını güvence altına almak, tanıtmak ve korumak ve eşsiz lezzet ve kalitesinden ödün vermeden sürdürülebilir ve sorumlu bir şekilde yetiştirmeye devam etmek için bir dizi katı düzenleme başlattı