S&P Global Ratings, Kasım ayında Türkiye için yeni bir not artışı yapılabileceğini açıkladı. Kuruluşun Kıdemli Direktörü, Türkiye ekonomisine dair yaptığı iyimser açıklamalarla dikkat çekti.

YouTube Premium ücretlerine yüzde 60 zam YouTube Premium ücretlerine yüzde 60 zam

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings'ten alınan bilgilere göre, Türkiye'nin Kasım ayında bir not artışı daha alacağı öngörülüyor. Bu adımla birlikte, bu yıl içerisinde not artışı yapan Moody’s, Fitch Ratings ve S&P Global Ratings'in kararları zincirine bir yenisi daha eklenmiş olacak.

2024 yılında üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan not artışı alan tek ülke olarak öne çıkan Türkiye, S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill tarafından değerlendirildi. Gill, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve 1 Kasım’daki değerlendirme sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"Türkiye'nin kredi notu bir seviye daha artırılabilir"

Gill, Türkiye ekonomisinde gerçekleşen politika değişikliklerinin ardından, özellikle dış göstergeler başta olmak üzere bazı kredi derecelendirme kriterlerinde iyileşme kaydedildiğini belirtti. Bu iyileşmeler arasında en dikkat çekenin net döviz rezervlerindeki artış olduğunu ifade etti.

Fitch Türkiye’nin kredi notunu “BB-“ seviyesine, Moody’s “B3″ten “B1″ seviyesine, S&P Global Ratings ise “B”den “B+” seviyesine yükseltmişti. Frank Gill, Türkiye’deki olumlu ekonomik gelişmelerin devam etmesi durumunda S&P’nin bir kez daha yukarı yönlü bir not revizyonu yapabileceğini dile getirdi.

Kredi notu artışı iki faktöre bağlı

Gill, kredi notu değerlendirmelerinde net rezerv seviyeleri ve cari açıkta gözlenen olumlu eğilimin büyük rol oynadığını vurguladı. Türkiye’nin enerji ve altın ithalatındaki düşüş ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikasını yakından takip edeceklerini belirtti. Gill, şu ifadeleri kullandı:

Bizim için önemli sorulardan biri Türkiye’de kamu maliyesinin yönünün ne olacağı. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için yetkililerin tüketici talebini azaltması gerekiyor, bu da daha düşük büyüme anlamına gelir ve daha düşük büyüme genellikle daha zayıf mali sonuçlara yol açabilir. Bahsettiğim gibi not kararı için gözden geçirilecek birçok gösterge var.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ay faiz oranlarını sabit tuttuğunu hatırlatan Gill, Kasım ayında temkinli bir gevşeme politikası başlatılabileceğini ancak faiz oranının yıl sonuna kadar yüzde 45’in altına düşmesinin beklenmediğini söyledi. Türkiye’nin oldukça güçlü, çeşitli ve açık bir ekonomi olduğunu belirten Gill, özel sektörün dirençli yapısına da dikkat çekti.

Kaynak: Anadolu Ajansı