Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları, yeni yılın ilk ayında yeniden yükseliş gösterdi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, ocak ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 2,5 olarak kaydedildi. Bu oran, Aralık ayında yüzde 2,4 seviyesindeydi.

Eurostat'ın açıkladığı nihai verilere göre, Euro Bölgesi'nde yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak ayında yüzde 2,5'e yükseldi. Aylık bazda ise TÜFE, yüzde 0,3 oranında düşüş gösterdi.

Enerji ve gıda gibi değişken fiyatlı kalemlerin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da Ocak ayında yüzde 2,7 olarak ölçüldü. Aylık çekirdek enflasyon ise yüzde 0,9 düşüş kaydetti. Bu verilerle, Euro Bölgesi'nde genel enflasyon oranı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hedeflediği yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkmış oldu.

Enflasyon Eylül ayından beri artıyor

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranları, geçtiğimiz Eylül ayından itibaren her ay kademeli olarak artış kaydediyor. Bu durum, fiyat artışlarının kalıcı hale gelme endişelerini beraberinde getirebilir.

Ocak ayında Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun ana kaynaklarına bakıldığında, hizmet sektörünün başı çektiği görülüyor. Hizmetler, yüzde 1,77'lik yıllık enflasyon oranıyla en büyük katkıyı sağladı. Hizmet sektörünü, yüzde 0,45 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,18 ile enerji ürünleri ve yüzde 0,12 ile enerji dışı sanayi ürünleri takip etti.

IMF, Türkiye için büyüme tahminini açıkladı IMF, Türkiye için büyüme tahminini açıkladı

Avrupa Birliği (AB) genelinde de enflasyon, Euro Bölgesi'ndeki eğilime paralel olarak artış gösterdi. Aralık ayında yüzde 2,7 olan yıllık enflasyon, Ocak ayında yüzde 2,8'e yükseldi. AB genelinde aylık TÜFE ise değişim göstermedi.

Euro Bölgesi'nde en yüksek enflasyon Macaristan'da

AB uyumlu verilere göre, Ocak ayında yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler Macaristan (%5,7), Romanya (%5,3), Hırvatistan (%5) ve Belçika (%4,4) olarak sıralandı. Büyük ekonomilere bakıldığında ise, Almanya'da yüzde 2,8, Fransa'da yüzde 1,8, İtalya'da yüzde 1,7 ve İspanya'da yüzde 2,9 seviyelerinde enflasyon görüldü. Bu veriler, AB ülkeleri arasında enflasyon oranlarında önemli farklılıkların devam ettiğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi