EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, Türkiye genelindeki işyeri kiralarının durumunu değerlendirdi.

Balsarı, büyükşehirlerde ve turizm ile ticaretin yoğun olduğu bölgelerde işyeri kiralarının genellikle daha yüksek olduğunu vurguladı.

Son 4 yılda kiralar yüzde 200 ile yüzde 300 arasında arttı

Son bir yıl içinde işyeri kiralarında yüzde 60 ile yüzde 70 oranını aşan artışlar yaşandığını belirten Balsarı, İstanbul’da kira değerlerinin en yüksek olduğu ilçeler arasında Şişli, Beyoğlu ve Kadıköy'ün öne çıktığını ifade etti. Balsarı, şunları kaydetti:

Son 1 yıl içinde Türkiye genelinde işyeri kiraları yüzde 60 ile yüzde 70 'i aşan oranlarda arttı. Bu oran büyük şehirlerde ve popüler ticaret bölgelerinde daha yüksek. Son 4 yılda ise artış oranları, yerel dinamiklere bağlı olarak yüzde 200 ila yüzde 300 arasında değişmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde iş yerleri üzerindeki kira artışları daha keskin olurken, bu süreçte döviz kurundaki artış, enflasyon oranı ve gayrimenkul yatırımlarının artması gibi nedenler kira artışlarını hızlandırdı.

Merkez Bankası rezervlerin 156,6 milyar dolara geriledi Merkez Bankası rezervlerin 156,6 milyar dolara geriledi

İstanbul genelinde kira değerlerinin en yüksek olduğu ilçelerin başında Şişli, Beyoğlu, Kadıköy var. Nişantaşı' nda aylık kira m² birim değerleri 2 bin 500 TL ile 6 bin 500 TL arasında, İstiklal Caddesi' nde 1.750 TL ile 4.250 TL arasında, Bağdat Caddesi'nde ise 1.750 TL ile 2 bin 850 TL aralığında değişmektedir. Bu birim değeri aralığındaki makası belirleyen başlıca unsurlar etkin ve verimli kullanım alanları ve caddelere olan vitrin cepheleri ya da cadde üzerinden görünürlük seviyeleridir.

İzmir'in ticari ve turistik bölgelerinde kira bedelleri oldukça yüksekken, Çeşme, Karşıyaka ve Konak ilçeleri bu konuda öne çıkıyor. Ayrıca Antalya ve Muğla iline bağlı Bodrum ilçesi, yazlık ve turistik bölgelerdeki yoğun talep nedeniyle en yüksek işyeri kiralarına sahip ilçelerden biridir.

"Cadde üzerinde yer bulmak giderek zorlaşacak"

Kira artışlarının geleceği hakkında görüşlerini belirten Balsarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Genel hatları ile düşündüğümüzde iş yerlerindeki kira artışları günümüz ekonomik koşullarında belirli bir düzeyde devam edecektir. Asıl buradaki artıştan en çok etkilenecek lokasyonlar üzerinden bir çıkarım yapacaksak büyük şehirlerin gözde alışveriş caddeleri ve aynı zamanda bu alışveriş faaliyetlerinin yanı sıra yürüyüş yaparak sosyalleşebilecekleri prestijli konumlar olacaktır. Nedeni ise bu caddelerdeki yüksek doluluk oranları ve yaya trafiği beraberinde bölgeye yüksek talep getirecektir.

Artan talep, yükselen kira seviyeleri ve sınırlı arz nedeniyle cadde üzerinde yer bulmayı giderek zorlaştıracaktır. Hali ile yüksek kira artışları kaçınılmaz olabilir. Özetle büyük şehirlerde ticari faaliyetlerin yoğunluğu ve buna bağlı oluşan talep nedeniyle bu artış trendinin yakın gelecekte de devam edeceğini göstermektedir.