Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapacağı asgari ücret artışı ile ilgili uyarılarda bulundu. Walsh, enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açabilecek bir artışın yapılmaması gerektiğini vurguladı ve en yoksul kesime yönelik destek önlemlerine odaklanılmasının önemine değindi.
Jim Walsh, Washington'daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters'a yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının enflasyon beklentileri üzerindeki etkisine dikkat çekti.
"Asgari ücrette büyük bir artışın olmamasını umuyoruz"
Walsh, "Bu yıl büyük bir artışın olmamasını umuyoruz çünkü yüksek enflasyonlu ülkelerde edindiğimiz deneyimlere göre, asgari ücretin büyük oranda artırılması enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyebilir. Yetkililerin dengeli bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor ve bunun farkındalar" dedi.
"TCMB'nin faiz artışına gitmesi gerekebilir"
Walsh, Türkiye'nin düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferleri veya hükümet destekleri gibi sosyal programları daha etkili bir şekilde düzenlemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaştığını ifade eden Walsh, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon hedefi olan yüzde 14'e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapması gerekebileceğini söyledi.
"Faiz indiriminden bahsetmek için erken"
Walsh, TCMB'nin sıkılaştırma yanlısı bir tutum izlediğini ve enflasyonun düşüş trendine girdiği görülene kadar faiz oranlarını sabit tutmayı planladığını açıkladı. Ancak, piyasalarda TCMB'nin ne zaman faiz indirimine gideceği konusunda farklı beklentiler olduğunu belirten Walsh, "Enflasyon aylık bazda yüzde 2,5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken" dedi.
"Türkiye enerji şoklarına karşı savunmasız"
Walsh, Türkiye'nin yüksek enerji ithalat ihtiyaçları ve istikrarsız enflasyon beklentileri nedeniyle olası enerji şoklarına karşı savunmasız hale geldiğini ifade etti. Bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini belirtti.