Programın en dikkat çekici alanlarından biri elektrikli araç üretimi oldu. Erdoğan, elektrikli araç üretimi için 5 milyar ABD Doları tutarında destek sağlanacağını ve bu destekle Türkiye’nin elektrikli araç üretim kapasitesinin yıllık asgari 1 milyon adede çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Batarya üretimi için ise 4,5 milyar ABD Doları hibe desteği sağlanacak. Batarya fabrikalarına Megavat-saat başına 6 bin ABD Doları hibe verileceğini ve Türkiye’nin batarya üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar 80 Gigavat-saat seviyesine çıkarılmasının amaçlandığını açıkladı.

Bakan Bolat: Yıl sonunda 15 bin dolar milli gelire ulaşabileceğiz Bakan Bolat: Yıl sonunda 15 bin dolar milli gelire ulaşabileceğiz

Çip üretimi için dev yatırım

Programın bir diğer önemli ayağını çip üretimi oluşturdu. Erdoğan, Türkiye’de güncel üretim teknolojilerine dayalı en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasının kurulmasını hedefleyen Çip Çağrısı ile 5 milyar ABD Doları tutarında teşvik sağlanacağını ifade etti. Bu yatırımın, Türkiye’nin teknoloji alanında rekabet gücünü artırmayı hedeflediği vurgulandı.

Yenilenebilir enerji desteklenecek

Güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi üretimine yönelik de önemli teşvikler sunulacak. Erdoğan, güneş enerjisi çağrısı ile Türkiye’de 15 GW’lık hücre üretim kapasitesi kurulmasının hedeflendiğini ve bu alanda yatırımcılara Megavat başına 8 bin dolara kadar hibe desteği sağlanacağını belirtti. Rüzgâr enerjisi için ise deniz üstü türbinler gibi ürünlerin imalatını desteklemek ve yerli rüzgâr türbini markası inşa etmek amacıyla toplamda 1,7 milyar ABD Doları kaynak sağlanacak.

Erdoğan ayrıca, dünya çapındaki büyük teknoloji firmalarının Türkiye’de kuracakları yeni Ar-Ge merkezleri için personel giderlerinin yarısının beş yıl boyunca karşılanacağını açıkladı. Bu destekle, Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılması ve global teknoloji devlerinin Türkiye’ye çekilmesi hedefleniyor.

Yeni çağrılar açılacak

Erdoğan, hiper ölçekli veri merkezleri, biyoteknolojik ilaçlar, yeşil hidrojen ve endüstriyel robotik sistemler gibi alanlarda da yakında yeni çağrılar açılacağını duyurdu. Bu yeni çağrılar ile yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli yatırımların desteklenmeye devam edeceği ifade edildi.

Yatırım kriterleri ve ilave destekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımcıların HIT-30 programından yararlanabilmesi için yatırımların yeni teknolojilere odaklanması, rekabetçi olabilecek ekonomik ölçüye sahip olması ve yatırımcıların teknik ve mali yeterliliklerinin bulunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu desteklere ilave olarak pazar geliştirme destekleri ve cazip finansman imkanları sunulacağını sözlerine ekledi.

Editör: Ege Korkmaz