Yılmaz'dan enflasyon açıklaması: Yüzde 40'a gerileyecek Yılmaz'dan enflasyon açıklaması: Yüzde 40'a gerileyecek

Hafta başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon raporunu yayınladı. Rapora göre, yıllık enflasyon yüzde 61,78, aylık enflasyon ise yüzde 3,23 artış gösterdi. TÜİK’in verilerinden önce yayınlanan ENAG raporu, yıllık enflasyonun yüzde 100,88, aylık enflasyonun ise yüzde 5,91 arttığını öne sürdü.

TÜİK’in enflasyon verileri üzerine sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde çeşitli iddialar ortaya atıldı. Bu iddialardan biri Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş’ın yazısında yer aldı.

TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında belirtilmeyen madde fiyatlarına değinen Aktaş, “Temmuz ayı için yüzde 3.23 olarak açıklanan TÜFE, bu 75 kalem mal ve hizmet için yazımın ekinde yer alan fiyatlar dikkate alınarak hesaplandı. Bazı kalemlerdeki fiyatları görünce sanırım siz de bana katılacaksınız; bu fiyatlar dikkate alındığı sürece TÜİK madde fiyatlarını açıklamayacak, açıklayamayacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜİK’e göre Temmuz’da zeytinin kilosu 136 lira, zeytinyağının kilosu 116 lira, uzman doktor muayene ücreti 34 lira ve ortalama kira 6256 lira olduğunu iddia eden Aktaş, 75 kalem mal ve hizmet için dikkate alınan fiyatların listesini paylaştı.

TÜİK: Kamuoyundaki bilgiler yanıltıcı

Aktaş’ın listesi ile birlikte büyüyen enflasyon tartışmaları arasında TÜİK, “Son Dönemde Kamuoyuna Yansıyan ve Gerçeklerle Bağdaşmayan Haberlere İlişkin Kamuoyu Duyurusu” başlığıyla 6 sayfalık bir açıklama yaptı.

TÜİK, köşe yazılarındaki yanıltıcı bilgilere ilişkin detaylı bir bilgilendirme yaptı. TÜİK, açıklamasında, “Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

İlgili köşe yazarının, devlet ve özel sektör tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin tamamının aynı fiyat düzeyinde değişim göstermiş gibi toplulaştırılarak hesapladığı ve sözde TÜİK’e ait madde fiyatları gibi açıkladığı rakamların hatalı yaklaşımlar içerdiği belirtildi.

"Dünyada hiçbir ülke yayımlamıyor"

“Bu tür manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayımlanmamaktadır” denildi.

08.07.2024 tarihinde düzenlenen basın toplantısıyla ilgili olarak ise şu açıklama yapıldı:

Toplantıda sorulan ‘Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?’ sorusuna verilen kapsamlı yanıt içerisinde geçen ‘yüzde 45 ile yüzde 75 enflasyon arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır’ ifadesi, yüzde 45 oranında bir enflasyonun da halk için oldukça yüksek ve zorlayıcı olduğunu vurgulama amacı taşımaktadır. Bu oranlar arasında önemli bir fark olduğu muhakkaktır, ancak her iki oran da yaşam maliyeti üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Burada anlatılmak istenen ‘Fiyatların ucuzlaması için enflasyonun negatife dönmesi, tabii ki bundan önce tek haneli seviyelere düşmesi gerektiğidir.'

Kaynak: Haber Merkezi