TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış gösterdi. Bu oran, Haziran ayındaki yüzde 1,64'lük artışa kıyasla belirgin bir yükselişe işaret etti.
Yıllık bazda ise enflasyon, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61,78 olarak gerçekleşerek, önceki aylardaki yavaşlama trendini devam ettirdi.
Çekirdek enflasyon göstergelerinde de benzer bir eğilim gözlendi. Yıllık çekirdek enflasyon Temmuz'da yüzde 60,23'e geriledi. Bu oran, Haziran ayında yüzde 71,41 seviyesindeydi.
En yüksek artış konut grubunda
Aylık bazda en yüksek artış yüzde 8,08 ile konut grubunda yaşandı. Bu artışta, Temmuz ayında elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 38'lik zammın etkili olduğu belirtiliyor. Konut grubunu, yüzde 5,84 ile alkollü içecekler ve tütün grubu takip etti. Bu grupta yaşanan artışın temel sebebi ise ÖTV zamları olarak gösteriliyor.
Üretici fiyatları cephesinde de benzer bir tablo gözlendi. Aylık üretici enflasyonu Temmuz'da yüzde 1,94 olarak gerçekleşti. Bu oran, Haziran ayındaki yüzde 1,38'lik artışa göre bir hızlanmaya işaret ediyor. Yıllık üretici enflasyonu ise yüzde 41,37 olarak kaydedildi.
Ekonomi yönetimi enflasyonda geçici yükseliş bekliyordu
Ekonomi yönetimi, Temmuz ayındaki bu geçici yükselişi önceden öngörmüştü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamada, "Temmuz'da aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış bekliyoruz, ancak yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüyoruz" demişti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da son Para Politikası Kurulu toplantısında benzer bir öngörüde bulunmuştu. TCMB, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar, vergi ayarlamaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelerin Temmuz ayı enflasyonunu geçici olarak artıracağını belirtmişti.