Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Temmuz ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 62,90 puan olarak hesaplandı. Bu, Mart 2021'de görülen 64,99 seviyesinden sonra kaydedilen en yüksek değer oldu.

Haziran ayında 61,90 puan olarak açıklanan TÜFE bazlı reel döviz kuru endeksi, 61,99 puana revize edildi.

İngiltere'de enflasyon sabit kaldı İngiltere'de enflasyon sabit kaldı

Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise Temmuz ayında yüzde 0,3 artışla 94,69 puana yükseldi. Haziran ayındaki endeks değeri 94,30 puandan 94,40 puana revize edildi.

Gelişmekte olan ülkeler bazlı reel efektif endeksi 50,02 puandan 50,79 puana, gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif endeksi ise 71,54 puandan 72,54 puana yükseldi.

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk Lirası'nın (TL) ağırlıklı ortalama değeri olarak hesaplanıyor.

Reel efektif kurdaki artış, Türk Lirası'nın değer kazandığını, dolayısıyla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

Temmuz'da enflasyon enerji nedeniyle arttı

Merkez Bankası tarafından bugün yayımlanan Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporuna göre, yıllık enflasyonun tüm ana gruplarda gerilediğini belirtirken hizmet grubunda aylık fiyat artışının güçlü seyrini koruduğunu belirtti. TCMB tarafından paylaşılan raporda şu ifadelere yer verildi:

Aylık fiyat artışı ise önceki aya kıyasla güçlenmiş, söz konusu gelişmede maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisi belirgin olmuştur. Nitekim, enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan artış ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben, yüksek fiyat artışıyla temmuz ayında öne çıkmıştır.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güçlü seyrini korumuş, alt gruplar genelinde fiyat artışlarının yükseldiği izlenmiştir. Diğer taraftan, temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam etmiştir. Dayanıklı mal fiyatları ılımlı bir şekilde yükselmiş, mobilya fiyatlarındaki gerileme dikkat çekmiştir. Aylık üretici enflasyonu enerji grubu kaynaklı olarak artarken, yıllık üretici enflasyonu yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilemiştir.

Kaynak: Haber Merkezi