Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "B+" seviyesinden "BB-" seviyesine yükselttiğini duyurdu. Kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak belirleyen S&P, bu gelişmenin Türkiye ekonomisindeki olumlu ilerlemeleri yansıttığını belirtti. Türkiye’nin kısa vadeli kredi notunu ise "B" seviyesinde sabit tuttu.

S&P, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun Türk Lirası'nı stabilize etme, enflasyonu düşürme, rezervleri güçlendirme ve ekonomiyi dolarizasyondan arındırma sürecinde önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Türkiye’nin tasarruf açığının daraldığına dikkat çeken kuruluş, bu gelişmenin cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında 2022'den bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüşe neden olduğunu ifade etti.

Enflasyonun düşmesi ve TL'ye güvenin artması kredi notunu daha da artırabilir

S&P'nin değerlendirmesinde, yetkililerin yüksek enflasyonu düşürme, ücret beklentilerini yönetme ve ekonomiyi yeniden dengeleme konusundaki çalışmalarının gelecek 12 ay için dengeli riskleri yansıtacak şekilde "durağan" görünümde değerlendirildiği belirtildi.

Enflasyonu tek haneli seviyelere indirme hedefinin ve Türk Lirası'na olan güveni yeniden tesis etmenin not artışında etkili olabileceği vurgulandı.

Chery, Samsun'a yatırım için yılbaşını işaret etti Chery, Samsun'a yatırım için yılbaşını işaret etti

"Asgari ücrete 2024 enflasyonuna göre zam yapılması risk oluşturabilir"

Açıklamada ayrıca, ücret artışlarının 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine 2024 yılına yönelik yüzde 44 enflasyon oranına endekslenmesinin enflasyonla mücadele için bir risk oluşturabileceği ifade edildi. Yüzde 30’un üzerinde bir ücret artışının ise enflasyonu kontrol altına alma sürecini zorlaştırabileceği kaydedildi.

2028 yılına kadar seçim öngörülmemesi nedeniyle Türkiye'nin, kademeli mali ve gelir politikaları yoluyla iç talebi ve enflasyonu baskılama alanına sahip olduğu belirtilen S&P, bu sürecin Türkiye ekonomisinde istikrarın sağlanmasına katkıda bulunabileceğini belirtti.

"Reel GSYH büyümesi 2025'te yüzde 2,3 olacak"

Özel tüketimin yavaşlamasının, Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynayacağına işaret edilen açıklamada, reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacağının öngörüldüğü bildirildi.

S&P, son olarak mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı