S&P Global Ratings, Türkiye'nin dış dengesizliklerindeki iyileşme sayesinde Türk bankaları için daha düşük ekonomik riskler öngördüğünü açıkladı. Kurum, bugün yayımladığı raporda ekonomik risk trendini pozitiften durağana, sektörel risk trendini ise durağandan pozitife revize ettiğini duyurdu.

İşsizlik azalırken genç işsizlik arttı İşsizlik azalırken genç işsizlik arttı

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikasının ekonomideki dengelenmeye katkı sağladığı belirtildi. Politikanın kredi büyümesinde güçlü bir yavaşlama, enflasyonda düşüş, Türk lirasında istikrar, dış hesaplarda iyileşme ile sonuçlandığı ifade edildi.

Enflasyon kademeli şekilde düşmeye devam edecek

Raporda, Türkiye ekonomisine ve bankacılık sektörüne yönelik şu değerlendirmelere yer verildi:

  • Dezenflasyon süreci: Enflasyonun kademeli şekilde düşmeye devam etmesi bekleniyor.
  • Faiz politikası: TCMB’nin 2024 yılında faiz indirimlerine başlaması mümkün olsa da, pozitif reel faiz oranlarının korunması nedeniyle sıkı finansman koşullarının devam edeceği öngörülüyor.
  • Ekonomik riskler: Eğer ekonomik büyüme beklenenden daha fazla yavaşlar, GSYH büyümesi yüzde 1’in altına düşer ve gayrimenkul fiyatlarında keskin bir düzeltme yaşanırsa, bankacılık sektörü üzerindeki risklerin artma ihtimali bulunuyor. Bununla birlikte, enflasyonun kontrol altına alınıp tek haneli seviyelere inmesi durumunda risklerin azalabileceği belirtiliyor.

Bankalarda kırılganlık sürüyor

Türk bankalarının refinansman risklerinde istikrar sağlanmış olsa da, fonlama profillerinin halen riskli olduğu vurgulandı. Raporda, bankaların Eylül 2024 itibarıyla yükümlülüklerinin yüzde 21’ini oluşturan kısa vadeli dış borçlara olan bağımlılıklarının, Yatırımcı duyarlılığındaki ani değişimlere karşı kırılganlık oluşturduğu ifade edildi.

S&P Global’in değerlendirmesi özetle, Türk bankacılık sektöründe dış finansman kaynaklarına olan bağımlılığın sürdüğünü ancak sektörün risk profilinde iyileşmeler olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: Haber Merkezi