Yeni nesil robot orkestra şefi MAiRA Pro S, geçtiğimiz hafta sonu Almanya'nın Dresden kentinde sahneye çıkarak müzikseverlere benzersiz bir deneyim sundu.

Dresden Senfoni Orkestrası, 25. yıl dönümünü kutlamak için biri insan, diğeri robot olmak üzere iki orkestra şefinin yönettiği "Robot Senfonisi" adlı özel bir performans gerçekleştirdi.

MAiRA Pro S'in bu performansları, robot teknolojisinin müzik alanındaki en son gelişmelerini gözler önüne serdi. 21. yüzyıl teknolojisinin olanaklarını yansıtmak üzere özel olarak bestelenen müzikler, robot şefin ustalığıyla birleşti.

Orkestra şeflerinin icra edemeyeceği karmaşık müzikleri yönetebilir

Orkestranın Sanat Yönetmeni Markus Rindt, robotların orkestra şeflerinin yerini almasının hedeflenmediğini belirtti. Ancak, Rindt'e göre, robotlar insan şeflerin icra edemeyeceği karmaşıklıktaki müzikleri yönetme kapasitesine sahip.

BYD, Türkiye'de satacağı otomobil modellerini açıkladı BYD, Türkiye'de satacağı otomobil modellerini açıkladı

Rindt, MAiRA'ya Dresden Teknik Üniversitesi'ndeki uzmanlarla birlikte kol hareketlerini öğretmek için iki yıl boyunca çalıştı. Robot, 40 tekrara kadar uzanan hareket setleriyle eğitildi ve giderek daha karmaşık komutları öğrenme yeteneği kazandı.

Türünün ilk örneği değil

MAiRA, üç kolunu her yöne hareket ettirebilen ve yedi eklemiyle son derece esnek bir yapıya sahip. Teknik olarak en gelişmiş orkestra şeflerinden biri olmasına rağmen, müzik yöneten robotların ilk örneği değil.

Daha önce 2008’de Detroit Senfoni Orkestrası'nı yöneten bir robot ve 2017’de Andrea Bocelli ile sahne alan YuMi gibi robotlar da sahneye çıkmıştı. Temmuz 2023'te ise Güney Kore'de bir android robot, Seul Kore Ulusal Tiyatrosu'nda şef kürsüsüne çıkmıştı.