Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada, BP Petrolleri ve BP Turkey’in hisselerinin Petrol Ofisi’ne devrine ilişkin sürecin onaylandığı belirtildi.

Kurul, BP Petrolleri Anonim Şirketi ve BP Turkey Refining Limited Şirketi’nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi Anonim Şirketi tarafından devralınmasını detaylı bir incelemeye tabi tuttu. Bu inceleme sırasında, akaryakıt sektörünün tedarik, dağıtım, depolama ve perakende satış gibi tüm aşamalarında bu işlemin etkileri değerlendirildi.

Kurul, tarihte ilk defa coğrafi bölge belirlemesinde perakende satış pazarının dinamiklerini, ulaşılabilirlik temelli yeni bir analiz çerçevesinde inceledi. Yerel düzeydeki yoğunlaşma etkilerini daha iyi anlamak için mikro pazarlar üzerinden yakalama alanları adı verilen analizler yapıldı.

Analiz kapsamında, 12 bin 500’den fazla akaryakıt istasyonu ve 10 bin 500’den fazla otogaz-LPG bayisinin koordinatları belirlenerek, satış miktarları verileri ile eşleştirildi. BP istasyonları, bu mikro pazarların merkezi olarak değerlendirilirken, diğer dağıtıcıların istasyonlarıyla olan mesafeleri de hesaplandı.

Petrolde sert düşüş: Haftalık kayıp yüzde 5'e dayandı Petrolde sert düşüş: Haftalık kayıp yüzde 5'e dayandı

Merkez ve taşra olmak üzere iki farklı bölge belirlendi

Yakalama alanlarındaki koşullar göz önünde bulundurularak, demografik özellikler temelinde "merkez" ve "taşra" olarak iki ayrı kategori belirlendi. Merkez için 5 km, taşra için ise 20 km'lik yarıçap içerisindeki alanlar coğrafi bölge olarak tanımlandı. Bu mesafelerin belirlenmesinde, Avrupa Komisyonu'nun içtihatları, daha önceki Rekabet Kurulu kararları, sektör paydaşlarının görüşleri ve 2024 Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu'nda yer alan tüketici anketleri dikkate alındı. Yapılan analiz sonucunda, B2C perakende benzin, motorin ve otogaz-LPG satış pazarlarında 61 coğrafi alanda birleşik teşebbüsün pazar gücünün rekabetçi endişeler yaratabileceği sonucuna varıldı.

Kurul ayrıca, Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.’de BP Petrolleri AŞ’ye ait hisselerin ve ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ’de BP Turkey Refining Ltd. Şti.’ye ait hisselerin Petrol Ofisi AŞ tarafından devralınması işlemlerinin, 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ ve 4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi kapsamında değerlendirilmediğini belirtti. Ancak, ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.’nin, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi uyarınca rakipler arasında rekabeti kısıtlayıcı işbirliği doğurucu bir ortak girişim anlaşması olarak değerlendirildiğini ve 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesindeki şartların tamamının karşılanması nedeniyle bu işlemlere bireysel muafiyet tanındığını açıkladı.

Petrol Ofisi 115 akaryakıt istasyonunu devredecek

Rekabet Kurulu, rekabetçi endişelerin olduğu pazarların özgün yapısını ve birbirleriyle olan ilişkilerini dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucunda, Petrol Ofisi AŞ tarafından sunulan taahhütlerin rekabetçi endişeleri gidermek için yeterli olduğu sonucuna vardı ve 12.09.2024 tarihli ve 24-37/885-379 sayılı kararla bu işlemi koşullu olarak onayladı. Bu taahhütler doğrultusunda, Petrol Ofisi AŞ:

  • Rekabet Kurulu'nun onayından itibaren büyük çoğunluğu iki yıl içinde olmak üzere 115 akaryakıt istasyonunu devredecek.
  • Akaryakıt depolama tesislerindeki pay sahibi olacağı durumlarda, Petrol Ofisi AŞ'nin objektif olarak beklenemeyeceği haller dışında, üçüncü taraflarla mevcut kiralama sözleşmelerini sonlandırmayacak. Ayrıca, ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ'deki depolama kapasitesinin yüzde 50'sine, yani 288.707 m³'e ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.'nin Antalya Terminali'ndeki kapasitenin yüzde 52'sine, yani 21.104,93 m³'e tekabül eden depolama hacmini üç yıl boyunca aşmayacak. Hâlihazırda faal olmayan Tasfiye Halinde Ambarlı Depolama Hizmetleri Ltd. Şti. ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.'nin Çekmece Terminali'ndeki oy hakkını ise yeniden faaliyete geçmeme yönünde kullanacak.

Gaz yağı dağıtımına 3 yıllık kısıtlama

Bunlara ek olarak Petrol Ofisi, gaz yağı dağıtımı açısından üç yıl boyunca 606 ton satış hacmini geçmeyecek. Rekabet Kurulunun işleme izin vermesinden itibaren altı aylık periyotlarla taahhütlerin uygulama sonuçlarını Rekabet Kuruluna raporlayacak.

Kaynak: Haber Merkezi