Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Ekim 2024 dönemine ait enerji enflasyonu verilerini yayımladı. Rapora göre, OECD genelinde enerji fiyatları yıllık bazda ortalama yüzde 0,5 oranında geriledi. Bu düşüş, üye 38 ülkeden 27’sinde enerji fiyatlarının azalmasıyla gerçekleşti. Ancak Türkiye, yüzde 63,3’lük enerji enflasyonu oranıyla listenin zirvesinde yer aldı.

Türkiye enerji enflasyonunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada 

Türkiye, yüzde 63,3’lük enerji enflasyonuyla, ikinci sıradaki Şili’nin yüzde 10,6’lık oranını neredeyse altıya katladı. Şili’yi yüzde 9,7 enerji enflasyonu ile Kolombiya izlerken, Türkiye bu alandaki farkıyla diğer ülkelerden açık ara ayrıldı.

Avrupa ülkeleri arasında ise enerji enflasyonu en yüksek artış Polonya’da kaydedildi. Pandemi sonrası göç dalgası ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji piyasasına etkileri, Polonya’da yıllık enerji enflasyonunu yüzde 7,7 seviyesine çıkardı. Belçika ise yüzde 7,3’lük oranla Polonya’yı takip etti.

Trump kazandı, maskeler düştü: BP fosil yakıta geri dönüyor Trump kazandı, maskeler düştü: BP fosil yakıta geri dönüyor

OECD ülkelerinde enerji fiyatları geriledi

Genel tabloya bakıldığında, OECD üyesi ülkelerde enerji fiyatları büyük ölçüde gerilerken, Türkiye'nin keskin enerji enflasyonu farklı bir ekonomik dinamik sergiliyor. Özellikle enerji ithalatında artan maliyetler ve kur dalgalanmaları, Türkiye’nin bu alanda zirvede yer almasının başlıca nedenleri olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin genel enflasyon görünümü de enerji enflasyonundaki rekor seviyeyi yansıtıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Kasım ayı verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,24 artarken, yıllık enflasyon yüzde 47,09’a geriledi. Manşet enflasyondaki düşüş eğilimi sürse de bu oranların piyasa beklentilerinin üzerinde olduğu görülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi