Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının son enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaştı. Sunumda, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmininde güncellemeye gidildiği belirtildi. Buna göre, TCMB’nin 2024 yılı enflasyon beklentisi yüzde 38’den yüzde 44 seviyesine yükseltildi.
Merkez Bankası'nın 2025 yılı enflasyon beklentisi yüzde 14'ten yüzde 21'e, 2026 yılı tahmini ise yüzde 9'dan yüzde 12'ye revize edildi. Bu revizyonlar, Merkez Bankası'nın yılın üçüncü enflasyon raporunda açıkladığı önceki tahminlere göre önemli bir artışı işaret ediyor.
Önceki raporda TCMB, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine gerilemesini öngörürken, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 olarak açıklamıştı. Ancak son güncellemelere göre, bu oranlar artış göstermiş durumda.
"Talep enflasyondaki düşüşü destekleyecekler seviyelere geriledi"
2024 yılının son enflasyon raporunda TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yaptığı sunumdan öne çıkan bölümler şöyle:
Dezenflasyon süreci devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de dezenflasyon süreciyle uyumlu ilerliyor. İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonu destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Cari işlemler açığında düşüş sürüyor. Enflasyonun ana eğilimi öngörülerimizden yavaş olsa da iyileşiyor. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz.
Küresel büyümede kademeli toparlanma öngörüsü korundu. Küresel merkez bankaları enflasyon eğilimini dikkate alarak parasal sıkılığı azaltıyor.
Talepteki dengelenme süreci devam ediyor. Büyümedeki talep kompozisyonu daha dengeli seyretti. Üçüncü çeyreğe ilişkin mevcut veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösteriyor. Talep koşulları enflasyonu düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştı. Üçüncü çeyrekte çıktı açığı geriledi, yılın son çeyreğinde de devam ettiğini değerlendiriyoruz. İç talepte dengelenme sürecek. Çıktı açığı dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak.
Dış ticaret dengesindeki iyileşmi sürüyor. Cari açığın üçüncü çeyrekte azalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Cari dengede olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.
"Kira enflasyonunda yavaşlama bekliyoruz"
Enflasyon beklentilerinde iyileşmenin kademeli olarak devam ettiğini belirten Karahan, "Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürdü. Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme temel malların öncülüğünde devam ediyor. Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybetmektedir. Son çeyrekte aylık kira enflasyonun yavaşlayacağına işaret ediyor" dedi. Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Sanayi sektöründe firmaların fiyatlama davranışları iyileşiyor. Üretici enflasyonundaki seyir TÜFE'de mal fiyatlarını olumlu etkiliyor. Temel mallarda fiyat artışları önemli ölçüde zayıfladı. Genel itibarıyla temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ediyor. Talep koşullarındaki zayıflamayla fiyat artışının genele yayılımı azalıyor. Tüm sektörlerin enflasyon beklentileri kademeli bir şekilde geriliyor. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin hızı arzu ettiğimiz gibi değil.
"TL mevduatı yüzde 56 seviyesine ulaştı, KKM yüzde 8'in altına indi"
Sıkı para politikası duruşumuzla beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlı olduklarını vurgulayan Karahan, sıkı parasal duruşun makroihtiyati adımlarla desteklendiğini söyledi.
Araç setini etkin bir şekilde kullanmayı sürdüreceklerini ifade eden Karahan, "Finansal koşullardaki sıkılık devam ediyor. Uzun vadeli TL finansman maliyetlerinin azaldığını gözlemledik. Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçevemiz mevduat faizlerinin TL'ye geçişi ve tasarrufları destekleyici seviyelerde kalmasını sağlayacak. TL varlıklara olan ilgi arttı. TL mevduatı yüzde 56 seviyesine ulaştı, KKM payı yüzde 8'in altına indi" diye konuştu.
Yıl sonu enflasyon tahminine ilişkin ise Karahan, "2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncelledik. 2026 sonunda yüzde 12'ye gerileyeceğini öngörüyoruz" dedi.