Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda, dünyanın önde gelen üç merkez bankasının yetkilileri, faiz oranlarını düşürme veya önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine devam etme yönünde sinyaller verdi. Açıklamalar, Kovid-19 pandemisi sonrası enflasyonun kontrol altına alınmasıyla birlikte yüksek borçlanma maliyetlerinin sonuna yaklaşıldığına işaret etti.

Küresel merkez bankalarının dikkatini çeken ana konu, Fed'in enflasyonun yerini istihdam odaklı politikalara bırakmış olmasıydı. Fed Başkanı Jerome Powell, Wyoming'de gerçekleştirilen ve küresel politika yapıcılar ile ekonomistlerin katıldığı bu yıllık toplantıda yaptığı konuşmada, para politikalarının yeniden ayarlanması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Powell ve diğer yetkililer, faiz indirimlerinin hızına dair net bir takvim sunmaktan kaçındı.

"İşgücü piyasası Fed'in birinci önceliği haline geldi"

KPMG Kıdemli Ekonomisti Diane Swonk, bu açıklamaların işgücü piyasasının FED’in birinci önceliği haline geldiğini gösterdiğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri de Jackson Hole toplantısında önemli mesajlar verdi.

Özellikle Finlandiya, Litvanya, Hırvatistan ve Portekiz merkez bankalarının başkanları, Haziran ayında gerçekleştirilen faiz indiriminin ardından, Eylül ayında da bu yönde adımlar atılmasını desteklediklerini belirtti.

Bakan Bolat: Tedbirlerimizle otomotivde ciddi düşüşler oldu Bakan Bolat: Tedbirlerimizle otomotivde ciddi düşüşler oldu

BoE, diğer merkez bankalarına göre şahin kaldı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ise enflasyonist baskıların azalmasına rağmen, faiz indirimlerinin devam edebileceğine dair kapıyı açık bıraktı. Ağustos ayında yapılan 25 baz puanlık indirimle, faiz oranı yüzde 5’e çekilmişti ve bu, Ağustos 2023’ten bu yana gerçekleştirilen ilk faiz indirimi olmuştu.

Kanada, Yeni Zelanda ve Çin de faiz indirimi uygulayan ülkeler arasında yer alırken, Japonya farklı bir yol izledi. BoJ, yendeki değer kaybını durdurmak amacıyla referans faizini 17 yıl aradan sonra ilk kez artırdı.

Kaynak: Haber Merkezi