Texas Başsavcısı Ken Paxton, Meta'nın milyonlarca Teksaslının kişisel biyometrik verilerini izinsiz olarak topladığı ve kullandığı iddiasıyla açılan davada uzlaşmaya varıldığını duyurdu. Buna göre; Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta, Texas'ta açılan yüz tanıma teknolojisiyle ilgili davada 1,4 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.
Texas Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, bu uzlaşmanın, Texas'ın "Biyometrik Tanımlayıcının Toplanması veya Kullanımı Yasası" kapsamında açıklanan ilk dava ve sağlanan ilk uzlaşma olduğu belirtildi. Bu durum, Texaslıların gizlilik haklarını ihlal eden uygulamalarda bulunan tüm şirketler için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.
Etiket Önerileri ile kullanıcı fotoğraflarını analiz ediyordu
Dava, Meta'nın 2011 yılında kullanıma sunduğu ve tüm Texaslılar için otomatik olarak etkinleştirilen "Etiket Önerileri" özelliği üzerine odaklanıyordu. Bu özellik, kullanıcıların fotoğraflarını analiz ederek yüz tanıma teknolojisiyle kişileri etiketlemeyi amaçlıyordu. Ancak, Texas Başsavcılığı, Meta'nın bu özelliği kullanırken kullanıcıların biyometrik verilerini izinsiz olarak topladığını ve işlediğini iddia etti.
10 yıldan uzun süre biyometrik verileri izinsiz işlemiş
Başsavcılık, Meta'nın 10 yıldan uzun bir süre boyunca Facebook'a yüklenen fotoğraflarda yer alan neredeyse her yüz üzerinde yüz tanıma yazılımını uyguladığını ve kişilerin yüz geometrisi kayıtlarını aldığını ifade etti. Bu durum, milyonlarca Teksaslının biyometrik verilerinin rızaları olmadan kullanıldığı anlamına geliyordu.
Şubat 2022'de Texas Başsavcısı Paxton, Meta'ya karşı dava açmış ve şirketin milyonlarca Texaslının biyometrik verilerini yasa dışı şekilde topladığını iddia etmişti.