İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 2024-2026 dönemine ilişkin Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirdi.

Bahçıvan, bu programın güvenin yeniden sağlanması adına kritik bir adım olduğunu ve fiyat istikrarı ile başlatılacak dezenflasyon sürecinin önemine dikkat çekti. 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 42 civarında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

"Bu enflasyon toplumda kalıcı hasara yol açabilir"

Konuşmasında, mevcut enflasyonun önceki dönemlerden farklı bir nitelik taşıdığını belirten Bahçıvan, bugünün enflasyonu ile 70’li, 80’li, 90’lı yılların enflasyonunu karşılaştırmamak gerektiğini söyledi.

Mevcut enflasyonun toplumsal düzeyde kalıcı hasarlara yol açabileceğini vurgulayan Bahçıvan, Enflasyonla mücadelenin en zor evresine girildiğini söyleyen İSO Başkanı, fiyatlama davranışlarının normalleşmesinin gerekliliğine işaret etti:

Bugünkü enflasyon, ekonomik olarak da sosyolojik olarak da ve daha önemlisi topluma kalıcı olarak bırakmış olduğu hasar bakımından da o yıllardaki enflasyondan çok daha farklı. Fiyat istikrarından uzaklaştığımız, yüksek enflasyon ile yaşadığımız her geçen gün, bunun toplumdaki sosyolojik ve psikolojik etkileri daha da ağırlaşıyor. Çalışma dünyası ve günlük hayatın etik ve ahlak kurallarında bu enflasyonun yarattığı tahribat maalesef artarak kendini gösteriyor. Bu enflasyon sosyolojik olarak çok daha farklı bir enflasyon.

Ekonomistler TCMB'nin faiz kararı için tek tahminde birleşti Ekonomistler TCMB'nin faiz kararı için tek tahminde birleşti

"Sanayiciler finansmana erişmekte zorlanıyor"

Kamuda tasarruf önlemlerinin önemine de değinen Bahçıvan, sanayicilerin finansman kaynaklarına erişim konusunda yaşadığı zorlukları da dile getirdi. Yeni Orta Vadeli Program’ın reel sektörü desteklemesi gerektiğini belirterek, bu zorlukların aşılması adına programın sanayi kesimi için güçlü bir destek sağlaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi