Fitch Ratings, Almanya’daki koalisyon hükümetinin dağılmasının ülkenin ekonomik ve mali istikrarını tehdit edebileceği uyarısında bulundu. Fitch’e göre, koalisyonun sona ermesi, Almanya'nın büyümeyi teşvik ederken mali disiplini sürdürme çabalarını zora sokacak siyasi engelleri ortaya çıkardı. Bu durumun Almanya’nın gelecekteki mali reformlarını güçleştirebileceği ifade edildi.
Açıklamada, koalisyonun dağılmasının ardından Almanya’da daha istikrarlı bir hükümet kurulabilme ihtimali olsa da artan siyasi kutuplaşma ve popülist partilerin etkisiyle büyük reformların hayata geçirilmesinin zorlaşabileceğine dikkat çekildi.
Başbakan Olaf Scholz’un, Maliye Bakanı ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner’i görevden alarak koalisyona son vermesi, bütçe, vergi indirimleri ve mali harcamalar gibi temel ekonomi politikalarındaki görüş ayrılıklarının bir sonucu olarak değerlendirildi.
Erken seçimlerin Şubat 2025’te yapılması beklenirken, geçici hükümetin 2025 bütçesini hazırlama sürecinde muhalefetteki CDU’nun desteğine ihtiyaç duyulabileceği belirtildi. Eğer bütçe onaylanmazsa, 2024 yılı harcama kalemlerinin tekrarlanacağı ve yeni projelere en azından 2025’in ortasına kadar başlanamayacağı vurgulandı.
S&P: Erken seçim sonrası politika yapımı zorlaşabilir
Bu arada, kredi derecelendirme kuruluşu S&P de Almanya’nın “borç freni” uygulamasının erken seçim sonrası politika yapımını zorlaştırabileceğine dikkat çekti. S&P, bu mali disiplinin kamu yatırımları ve uzun vadeli büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu.