Cenevre’de Birleşmiş Milletler basın toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği (Monkeypox) virüsünün önceki yıllara kıyasla daha hızlı bir yayılma gösterdiğini ve ölüm oranlarının yüksek olduğunu vurguladı. Harris, bu durumun bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve çocuklar için büyük risk taşıdığını belirtti.

Özgül bir tedavi bulunmuyor

Harris, Mpox’a karşı şu an için özgül bir tedavi bulunmadığını, ancak mevcut destekleyici tedavilerin hastalara uygulandığını ifade etti. Ayrıca, virüsün temas yoluyla bulaştığını ve daha fazla yayılımı önlemek adına hasta kişilerin sosyal temaslarını sınırlamaları gerektiğini söyledi.

İsveç’te rapor edilen ilk Mpox vakasının, hastalığın takip ve kontrol sistemlerinin etkinliğini gösterdiğini dile getiren Harris, diğer ülkelerin de şeffaflık ilkesini benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Acil durum ilan edildi

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, Mpox virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyeline karşı 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesi’ni toplama kararı aldı.

Ghebreyesus, komitenin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu ve bu tavsiyeyi kabul ettiğini bildirdi.

Afrika Birliği de, kıtada hızla yayılan öaymun çiçeği virüsüne karşı halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini duyurdu.

Rekabet, Hepsiburada'nın Kaspi.kz’ye satışını onayladı Rekabet, Hepsiburada'nın Kaspi.kz’ye satışını onayladı

Hayvanlardan da bulaşıyor

Mpox virüsü, kemirgen hayvanlar ve enfekte insanlar aracılığıyla bulaşabiliyor. Virüsün yol açtığı döküntüler, enfekte giysi ve eşyalar ile vücut sıvılarına temas, bulaşın başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

İlk semptomlar, virüs kapıldıktan sonra 5 ila 21 gün içinde görülebiliyor ve genellikle yüksek ateş, ağrı, lenf bezlerinde şişlik ve su çiçeğine benzer cilt döküntüleri şeklinde kendini gösteriyor.

Antiviral ilaçlarla tedavi edilen hastalık, çoğu vakada hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşebiliyor. DSÖ, 2022 yılında “maymun çiçeği” olarak bilinen hastalığın adını, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “mpox” olarak değiştirmişti.

Kaynak: Haber Merkezi