Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansını değerlendirdi. TRT Haber'de konuşan Yılmaz, ülke ekonomisinin 16 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydettiğini ve bu büyümenin dengeli bir seyir izlediğini vurguladı.
Yılmaz, büyüme verilerini detaylandırarak, "5,7'den 5,3'e çekmiş oldu ikinci çeyrek 2,5 büyüme ilk 6 ay dikkate aldığınızda ortalama 3,8 bir büyüme kaydettik" diye konuştu.
OVP 5 Eylül'de açıklanacak
Yılmaz, yaklaşan Orta Vadeli Program (OVP) hakkında da bilgi verdi. 2025-2027 yıllarını kapsayacak programın 5 Eylül tarihinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
Büyümenin niteliği konusunda da açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Sevindirici olan şu dengeli bir büyüme yapısı var. Tam da orta vadeli programda öngördüğümüz şekilde. Tüketimin iç talebim payı gerilerken dış talebin net ihracatın payının yarıdan fazlasının dış talep kaynaklı net ihracat kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu gerçekten sevindirici ve bizim de öngörülerimizle uyumlu" ifadelerini kullandı.
Mevcut büyüme oranlarının tarihsel ortalamaların biraz altında seyrettiğini ifade eden Yılmaz enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı para ve maliye politikalarına rağmen büyümenin devam ettiğine dikkat çekti. Küresel ekonomik yavaşlama ve özellikle Avrupa pazarındaki durgunluğun Türkiye ekonomisini etkilediğini vurguladı.
"OVP'de bazı temel güncellemeler var"
OVP'de temel çerçevenini değişmeyeceğini ancak bazı güncellemelerin olacağını belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
Birincisi makro ekonomik değerler, büyümeden tutun milli gelire, ihracattan turizme, makro rakamlarımızı güncellemiş olacağız. Enflasyon rakamları yine bunun içinde. Diğer taraftan Orta Vadeli Program aynı zamanda bütçenin temelini oluşturur. Meclisimize hükümetimizin göndereceği bütçe teklifinin temel çerçevesinde Orta Vadeli Program şekillendirir. Temel büyüklükler dolayısıyla burada ifade edilmiş ve toplumla paylaşılmış olacak. Bütçe büyüklüklerimiz bütçe açığımızın ne olacağı harcamalarımız, gelirlerimiz bütün bu rakamlar Orta Vadeli Programımıza yer alacak.
3’üncü boyut ise yapısal reformlar. Yapısal reformlar konusunda da geçen yıldan bugüne yaptıklarımız var. Henüz yapılmayanlar var. Üzerinde çalıştığımız konular var. Burada geldiğimiz noktayı da yine istişarelerimizin yine sonuçları var. Bunları da yansıtacağız yani 3 Ayaklı bir strateji ile hareket ediyoruz. Para politikaları maliye politikaları ve yapısal reformlar bunu yine güncel Orta Vadeli Programımızda göreceksiniz.
"Deprem ekonomi üzerinde etkili oldu"
Yılmaz, bölgesel jeopolitik gerilimlerin ve geçen yıl yaşanan büyük depremin ekonomi üzerindeki etkilerine de değindi. Yılmaz, "Büyüme oranlarımız tarihsel ortalamaların bir miktar altında. Niye böyle? 2 temel meselemiz var. Bir taraftan Tabii enflasyonu düşürmek için sıkı bir politika izliyoruz, sıkı para politikası ve disiplinli maliye politikası bunun şüphesiz etkileri var" diye konuştu.
Son olarak, deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarının devam ettiğini belirten Yılmaz, "Büyük bir yatırımla o şehirlerimizi depremden zarar gören şehirlerimizi bir an önce eskisinden de daha iyi bir koruma getirmeye çalışıyoruz" dedi.