Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KKM'deki düşüşü Türk lirasına yönelik güvenin artmasıyla ilişkilendiren Şimşek, "Programımızın önemli amaçlarından biri olan KKM hesaplarının kademeli olarak azaltılmasında ciddi bir mesafe aldık. Ekonomide dengelenme, dış kaynak girişinin hızlanması, portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesi ve rezervlerin artmasıyla birlikte finansal istikrar daha da güçlenmektedir" dedi.

KKM stokunun geçen yıl Ağustos ayında Türk lirası bazında zirveye ulaştığını hatırlatan Şimşek, stoğun o tarihten bu yana 47 hafta boyunca kesintisiz bir şekilde gerilediğini ve 1,5 trilyon TL azaldığını söyledi. Şimşek, KKM'nin payı azalırken, TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının 19 puanın üzerinde artarak yüzde 51,2'ye yükseldiğini vurguladı.

"Ağustos ayında KKM'den çıkış hızlanacak"

Faiz alt sınırı ve vergi istisnasının kaldırılmasına da değinen Şimşek, "Döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması ve firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasının sona ermesine ilave olarak ağustos ayından itibaren bireysel KKM hesaplarının da stopaja tabi olmasıyla birlikte bu sürecin hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

Uygulanan politikalarla makro finansal istikrarı güçlendirdiklerinin altını çizen Şimşek, "Ekonomimiz daha dayanıklı hale geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

KKM gerilerken, mevduat artıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 991,5 milyar TL'den 1 trilyon 942,6 milyar TL'ye geriledi.

Aynı haftada krediler 13 trilyon 838,5 milyar TL'den 13 trilyon 957,1 milyar TL'ye, mevduat 16 trilyon 198,9 milyar TL'den 16 trilyon 672,9 milyar TL'ye yükseldi.

Warren Buffett, hisselerini satıp dolara geçiyor Warren Buffett, hisselerini satıp dolara geçiyor

Tüketici kredileri faizlere rağmen yükselişte

Tüketici kredileri 1 trilyon 727,6 milyar TL'den 1 trilyon 740,7 milyar TL'ye, bireysel kredi kartı borçları ise 1 trilyon 466,9 milyar TL'den 1 trilyon 485,3 milyar TL'ye çıktı.

Takipteki alacaklar ise 218,5 milyar TL'den 225,1 milyar TL'ye yükseldi.

Kaynak: Haber Merkezi