Londra Borsası'nın (LSEG) haber ve veri platformunda yaşanan kesinti, dünya genelinde kullanıcı erişimini etkiledi. Asya ticaret seansı sırasında yaşanan bu sorun, haber akışını durdurarak piyasalarda belirsizliği artırdı.
Jeopolitik risklerin yanı sıra ABD borsalarındaki teknoloji hisselerinde başlayan düşüş eğilimi, CrowdStrike kaynaklı iletişim kriziyle daha da derinleşti.
Avrupa ve Asya'da satış baskısı
Banka ve finansal hizmetlerin etkilenmesiyle özellikle Avrupa ve Asya borsaları satış baskısı altında kaldı. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi yüzde 0,5, Almanya'nın DAX endeksi yüzde 0,8, Fransa'nın CAC 40 endeksi yüzde 0,4 değer kaybederken, İtalya ve İspanya borsaları da benzer düşüşler yaşadı.
Asya piyasaları da bu olumsuz havadan etkilendi. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,16 düşerken, Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Çin'in Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2'lik sınırlı bir yükseliş gösterdi.
Hava yolu şirketleri değer kaybetti
Hava yolu şirketleri de bu krizden olumsuz etkilendi. Avustralyalı Qantas yüzde 1,6, Japon Japan Airlines yüzde 2,4 ve Alman Lufthansa yüzde 1,5 değer kaybetti.
New York Borsası vadeli piyasalarda ise, krize neden olan CrowdStrike'ın hisseleri yüzde 18'i, Microsoft'un hisselerinde yüzde 2'yi aşan düşüşler gerçekleşti.
Uzmanlar, yaşanan bu olayın siber güvenlik açıklarının ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguluyor.