Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan 2025 bütçe görüşmelerinin ardından asgari ücret ve enflasyondaki uzun vadeli görünüme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Asgari ücretin bir komisyon sürecinin ardından belirlendiğini anımsatan Şimşek, "Benim bu konuda bir yorum yapmam doğru olmaz. Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" dedi.
Memur ve emekli maaşlarına geçmiş yıllarda yapılan zam oranlarından bahseden Şimşek, "Geçen sene asgari ücret yüzde 107,5 arttı. Geçen sene enflasyon neydi? Yüzde 65. Bu sene enflasyon yüzde 44'e revize edildi, yüzde 49 vermişiz" ifadelerini kullandı.
"Asgari ücrete vergi mi getirelim?"
Toplam 853 milyar liralık vergi harcamasının asgari ücretin vergiden muaf tutulmasından kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, bunun yanında, engelli, yaşlı, emekli, dul ve yetim gibi dezavantajlı gruplar için de 259,2 milyar liralık vergi gelirinden feragat edildiğini belirtti.
Şimşek, AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla yapılan vergi muafiyetlerinin ise 147,3 milyar liraya ulaştığını ifade ederek şu soruyu yöneltti:
Asgari ücrete vergi mi getirelim? Siz onu mu istiyorsunuz? Yatırımları teşvik etmeyelim mi? Engelli, yaşlı, emekli, şehit, dul ve yetimler için 259,2 milyar liralık vergiden vazgeçmişiz. AR-GE, yenilik, tasarım faaliyetlerinin teşvik edilmesi 147,3 milyar lira. 'Sermaye için 3 trilyon liradan vazgeçtiniz' diyor. Neresi sermaye bunun?
"Zenginden daha çok vergi alıyoruz"
Mehmet Şimşek, şirketlere uygulanan vergi düzenlemeleri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de bazı şirketlerin vergi indirimlerinden yararlanarak düşük vergi ödediğini belirten Şimşek, bu nedenle yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi. Düzenleme kapsamında şirketlerin artık en az yüzde 10 vergi ödemesi gerektiğini ifade etti.
Çok uluslu şirketlerin ise en az yüzde 15 vergi ödemesi gerektiğini belirten Şimşek, bu uygulamanın kendi bakanlığı döneminde getirildiğine dikkat çekti. Şirketlerin taşınmaz satışlarındaki kazanç istisnasını yüzde 50’ye düşürdüklerini ve serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalara yönelik vergi istisnalarını daralttıklarını söyledi.
Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına stopaj vergisi getirilerek gelir adaletine katkı sağlamayı hedeflediklerini de belirtti. Tüm bu adımların “zengini vergilendirme” politikasını güçlendirdiğini vurguladı.