3 büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti ve görünümünü "durağan" olarak belirledi. S&P, son olarak mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.
Konuyla ilgili X hesabı üzerinden paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bu yıl Fitch, Moody's ve S&P tarafından kredi notu iki kademe artırılan tek ülke olduğunu vurguladı.
Paylaşımında Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
S&P kredi notumuzu B+’dan BB-’ye yükseltti. Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz.
Not artışında ekonomide dengelenme, azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı, Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon süreci etkili oldu.
Programımızla sağladığımız bu olumlu gelişmeler aynı zamanda ülke risk primimizi düşürmüş ve dış borçlanma maliyetlerimizde önemli iyileşme sağlamıştır.
Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor.
S&P'den asgari ücret uyarısı
S&P tarafından not artışıyla ilgili yapılan açıklamada, ücret artışlarının 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine 2024 yılına yönelik yüzde 44 enflasyon oranına endekslenmesinin enflasyonla mücadele için bir risk oluşturabileceği ifade edildi. Yüzde 30’un üzerinde bir ücret artışının ise enflasyonu kontrol altına alma sürecini zorlaştırabileceği kaydedildi.
2028 yılına kadar seçim öngörülmemesi nedeniyle Türkiye'nin, kademeli mali ve gelir politikaları yoluyla iç talebi ve enflasyonu baskılama alanına sahip olduğu belirtilen S&P, bu sürecin Türkiye ekonomisinde istikrarın sağlanmasına katkıda bulunabileceğini belirtti.
Özel tüketimin yavaşlamasının, Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynayacağına işaret edilen açıklamada, reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacağının öngörüldüğü bildirildi.