Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de yürürlüğe girecek olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu düzenlemenin yalnızca ilan verilmesine yönelik yetki içerdiğini belirten Bolat, "Yetki, emlak işletmesinin taşınmaz üzerinde tapu işlemi yapması veya başka bir tasarrufta bulunmasını kapsamıyor" dedi.
Ticaret Bakanlığı tarafından, tüketiciyi korumak ve sahte ilanların neden olduğu fiyat manipülasyonlarını engellemek amacıyla hayata geçirilen bu uygulama, aynı zamanda taşınmaz ticaretindeki kayıt dışı faaliyetlerin de önüne geçmeyi hedefliyor. "Doğrulanmış ilan" sistemi, 15 Eylül itibarıyla devreye girerken, yılbaşından itibaren zorunlu hale gelecek.
Yeni düzenleme ile emlak ilanları, yalnızca taşınmazın sahibi, onun birinci ve ikinci derece yakınları veya eşi tarafından verilebilecek. Ayrıca, taşınmaz sahibi, e-Devlet sistemi üzerinden yetkilendirdiği emlak işletmeleri aracılığıyla da ilan verebilecek.
Konut ilanı yetkisi e-Devlet üzerinden emlakçılara verilecek
E-Devlet sistemi üzerinden sunulacak Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile taşınmaz sahipleri, emlak işletmelerini yetkilendirerek, bu işletmelere ilan verme hakkı tanıyabilecekler. Taşınmaz sahibi, hangi emlak işletmesine yetki vereceğini, ilanla ilgili detayları ve yetkinin süresini sistem üzerinden kolayca belirleyebilecek.
"Alım-satım ve kiralamada aracılık sözleşmeleri geçerli olacak"
Bakan Bolat, düzenleme ile ilgili yaptığı değerlendirmede, vatandaşların yetki verdikleri emlak işletmelerinin yalnızca ilan verme yetkisi olduğunu vurguladı. "Vatandaşlarımız, bu yetkinin taşınmaz üzerinde herhangi bir hukuki tasarruf anlamına gelmediğini bilmeli" dedi.
Bunun yanı sıra, emlak işletmelerinin EİDS üzerinden ilan verebilmek için gerekli sözleşme ve belgeleri düzenleme yükümlülüğünün devam ettiğini belirten Bolat, özellikle yetkilendirme sözleşmesi ve aracılık belgelerinin önemini vurguladı. Ayrıca, emlak işletmelerinin, Bakanlık tarafından verilen taşınmaz ticareti yetki belgesi olmadan ilan girişi yapamayacaklarını hatırlattı.
1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu olacak
15 Eylül-31 Aralık 2024 dönemi arasında sistemin geçiş süreci olarak değerlendirileceğini ifade eden Bakan Bolat, bu süre zarfında doğrulama olmaksızın da ilan verilebileceğini, ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS logosunun yer alacağını belirtti.
Bakan, uygulamanın 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen zorunlu hale geleceğini ve bu tarihten itibaren yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceğini söyledi. Bolat, sistemin sahte ve spekülatif ilanların önüne geçeceğini ve emlak sektöründe adil bir piyasa düzeni sağlayacağını ifade etti.