Gafarova, konuşmasında Azerbaycan'ın hem ikili ilişkilerinde hem de uluslararası platformlarda diyalog, işbirliği ve dayanışmayı teşvik ettiğini vurgulayarak, bu ilkelerin BRICS'in öncelikleriyle örtüştüğünü belirtti. Azerbaycan'ın BRICS'e katılım arzusunu açıkça dile getirmesi, ülkenin uluslararası işbirliğine verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.

BRICS'e Yoğun İlgi

Azerbaycan'ın BRICS üyeliği başvurusu, bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla daha da güçlenen örgüte yönelik yoğun ilgiyi bir kez daha ortaya koydu. 30'dan fazla ülkenin BRICS üyeliği için başvuruda bulunması, örgütün küresel çaptaki etkisini ve cazibesini gösteriyor.

İngiltere'de enflasyon sabit kaldı İngiltere'de enflasyon sabit kaldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS'in çok kutuplu dünya düzeninin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, örgütün küresel güney ve doğudaki devletlerin çıkarlarını temsil ettiğini ifade etti. Putin ayrıca, BRICS'in kurumsallaşmış bir parlamenter yapıya kavuşmasının gelecekte gerçekleşeceğine inandığını belirtti.

Azerbaycan-Çin İşbirliği

Azerbaycan'ın BRICS üyeliği hedefi, Çin ile olan stratejik ortaklığıyla da destekleniyor. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'nde kabul edilen "Stratejik Ortaklığın Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri" ile Çin, Azerbaycan'ın BRICS üyeliği arzusunu olumlu karşıladığını açıklamıştı.

Azerbaycan'ın BRICS'e katılımı, ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkilerini çeşitlendirmesine ve uluslararası arenada daha güçlü bir konuma gelmesine katkı sağlayabilir. Aynı zamanda, BRICS'in küresel etkisini artırarak çok kutuplu dünya düzeninin oluşumuna ivme kazandırabilir.

Kaynak: Haber Merkezi