DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in asgari ücrete ve yaşam koşullarına yönelik ortak açıklamaları ile ana muhalefetin baskıları, çalışanların asgari ücret zammı konusunda umutlarını artırmıştı. Ancak AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler'in açıklaması, bu umutları boşa çıkardı. Güler, AK Parti tarafından asgari ücrete zamla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını ve kamuoyunda bir beklenti oluşmasının doğru olmadığını ifade etti.

Hükümetin gerekçesi sıkı para politikası ve EYT

Hükümetin asgari ücret zammına yanaşmamasının ardında yatan en büyük nedenler, uygulanan sıkı para politikası ve EYT'nin hazineye olan maliyeti olarak görülüyor. Yakın zamanda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "Burada artık esas mücadelemiz enflasyonu düşürmek noktasında" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye asgari ücrette Avrupa'da 22. sırada

Türkiye'de ekonomik büyümeye ve GSYH artışına rağmen ücretlilerin gelir payı her geçen gün düşüyor. Asgari ücretli çalışan sayısı ise hızla artıyor. AB ülkelerinde asgari ücret istisnai bir durumken, Türkiye'de genel bir ücret haline geldi. Bu durum, refahın adil paylaşımı konusunda tersine bir gidişe neden oluyor.

Tarım enflasyonunda düşüş sürüyor Tarım enflasyonunda düşüş sürüyor

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avrupa’da en yüksek asgari ücret 91 bin 500 lira (2 bin 571 euro), en düşük asgari ücret 12 bin 800 lira (360 euro).

Türkiye'de şu anda asgari ücret net 17 bin 2 lira, brüt asgari ücret ise 20 bin 2 lira olarak uygulanıyor. Yani brüt asgari ücret euro ile 562 euroya denk geliyor. Bu rakamla Türkiye listenin 22. sırasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi