Yasadaki tüm hükümler iki yıl içinde tam olarak uygulanabilir hale gelecek, ancak bazıları çok daha erken devreye girecek. Altı ay içinde, sosyal kredi puanlama sistemleri, yüz tanıma bilgilerinin toplanması ve derlenmesi, okullarda ve işyerlerinde gerçek zamanlı duygu tanıma sistemlerinin kullanımı gibi  yapay zeka uygulamalarına yönelik kısıtlamalar hayata geçirilecek.

Dokuz ay içinde ise AB, yapay zeka geliştiricileri için uygulama kurallarını uygulamaya başlayacak. Avrupa Komisyonu tarafından kurulan AB Yapay Zeka Ofisi, bu kuralları tasarlamak için danışmanlık firmalarıyla çalışacak.

Tasarıya göre, sistemik risk taşıdığı düşünülen genel amaçlı modeller sağlayan şirketlerle de işbirliği yapılması öngörülüyor. Ancak, bu durum, endüstrinin en büyük oyuncularının onları kontrol altında tutması gereken kuralları şekillendirebileceği endişelerini doğuruyor.

ChatGPT şeffaf olmak zorunda

Bir yıl sonra, ChatGPT gibi genel amaçlı yapay zeka modellerinin üreticileri, yeni şeffaflık gerekliliklerine uymak ve sistemlerinin güvenli ve kullanıcılar tarafından kolayca açıklanabilir olduğunu gösterebilmek zorunda kalacak. Tüm bunlara ek olarak, AB Yapay Zeka Yasası, deepfake'ler ve diğer yapay zeka tarafından oluşturulan görsel, video ve seslerin açıkça etiketlendiğinden emin olmak gibi üretken yapay zeka ve manipüle edilmiş medyaya uygulanan kuralları da içeriyor.

Yapay zeka modellerini eğiten şirketler, modeller tamamen araştırma ve geliştirme için oluşturulmadığı sürece telif hakkı yasalarına da saygı göstermek zorunda kalacak.

Türkiye, İsrail ile tüm ticareti durdurdu Türkiye, İsrail ile tüm ticareti durdurdu

Metinde, "Hak sahipleri, bilimsel araştırma amaçlı olmadıkça, metin ve veri madenciliğini önlemek için eserleri veya diğer konular üzerindeki haklarını saklı tutmayı tercih edebilir," ifadesi yer alıyor.

Vazgeçme hakkına da değinilen tasarıda, "Vazgeçme hakkı uygun bir şekilde açıkça saklı tutulduğunda, genel amaçlı yapay zeka modeli sağlayıcılarının, bu tür eserler üzerinde metin ve veri madenciliği yapmak istiyorlarsa, hak sahiplerinden izin almaları gerekir" deniliyor.

Kaynak: Haber Merkezi