Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir düzenleme taslağını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Babuşçu'nun aktardığı taslağa göre, 7.000 TL ve üzeri tutardaki alışverişlerde banka ya da kredi kartı kullanımını zorunlu hale getirilecek.

Taslağın öne çıkan maddelerine göre, sadece mükellef olanlar değil, mükellef olmayan kişiler de 7.000 TL'yi aşan alışverişlerinde kartlı ödeme yapmak durumunda kalacak. Bu zorunluluğa uyulmaması durumunda ise özel usulsüzlük cezasının uygulanması öngörülüyor.

Uludağ'da çorbayı 1000 TL'ye satan otele 171 bin TL ceza Uludağ'da çorbayı 1000 TL'ye satan otele 171 bin TL ceza

Henüz taslak aşamasında olan bu düzenleme, vatandaşların büyük meblağlı alışverişlerinde nakit kullanımını kısıtlayarak, kayıt dışı ekonomiyi engellemeyi amaçlıyor.

Prof. Dr. Babuçu, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Bu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse; Artık her kim olursa olsun 7.000,00 TL ve üzeri ödemelerini banka yada kredi kartı ile ödeme yapmak zorunda kalacak.

Örnekten görüleceği üzere Kamu Kurumunda memur olarak çalışan Bay A evine aldığı 20.000 TL'lik buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda.

Kamu Kurumunda akademisyen olarak çalışan Bay B evindeki kütüphanesi için aldığı 10.000 TL'lik kitabın ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda kalacak.

Bu taslaktan önce, alışverişte iki tarafta vergi mükellefi olursa 7000 TL’nin üzerindeki alışverişler banka veya kredi kartıyla olması gerekiyordu. Bu taslak yayınlanır, tebliğ haline gelirse mükellef olmayanlar da 7000 TL’nin üzerinde alışverişte banka veya kredi kartı kullanacak, aksi halde onlara da özel usülsüzlük cezası kesilecek.

Kaynak: Haber Merkezi