Yataş Yatak, 2024 yılının ikinci çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıkladı. Rakamlara göre şirketin net kârı beklentilerin altında kaldı. İki farklı aracı kurum, şirket için hedef fiyatlarını aşağı çekti.

Net kârda yüzde 95'e yakın düşüş

Yataş Yatak (YATAS), 2024 yılının ikinci çeyreğinde, enflasyon muhasebesi (TMS 29) etkisiyle yıllık bazda yüzde 15 düşüşle 13,5 milyon TL net kâr elde etti.

Kısa Vadede En İyi Yatırım Araçları Nelerdir? Kısa Vadede En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?

2023 yılının aynı döneminde şirket, 207,1 milyon TL net kâr açıklamıştı, ancak enflasyon muhasebesi sonrasında bu rakam 15,9 milyon TL olarak revize edilmişti. 2024'ün ilk çeyreğinde ise 78 milyon TL net kâr bildirilmişti.

Şirketin parasal kazançları ikinci çeyrekte 54 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu, ilk çeyrekteki 440 milyon TL'lik kazançla kıyaslandığında önemli bir düşüş gösteriyor. Ancak, vergi geliri bu düşüşü kısmen telafi etti ve net zarar açıklanmadı.

Yataş Yatak için hedef fiyatlar aşağı çekildi

Garanti Yatırım, şirketin finansal performansını değerlendirirken, kredi koşullarındaki sıkılaşmanın talep üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Garanti Yatırım analistleri, ikinci çeyrekte Yataş Yatak’ın 3,621 milyon TL satış geliri elde ettiğini, bu rakamın yıllık yüzde 20, çeyreksel olarak ise yüzde 1 gerileme gösterdiğini açıkladı.

Yataş Yatak, bu dönemde 291 milyon TL FVAÖK (Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kâr) elde ederken, FVAÖK marjı yüzde 8 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda FVAÖK yüzde 45 düşerken, FVAÖK marjı 3,5 puan daraldı. Daralmanın, pazarlama, satış ve dağıtım giderlerinin toplam satışlar içindeki payının yüzde 6,5 artmasından kaynaklandığı belirtildi. Satışların toparlanmaması da operasyonel verimliliği olumsuz etkiledi.

Garanti Yatırım, şirket için daha önce belirlediği 59,5 TL hedef fiyatını 50,9 TL'ye düşürdü, ancak “Endeks Üzeri” tavsiyesini korudu. Benzer şekilde, Halk Yatırım da hedef fiyatı 50,20 TL’den 40,35 TL’ye çekti ve “AL” tavsiyesini sürdürdü. Halk Yatırım, Yataş’ın beklentilerin altında kalan kârlılığı ve net borç artışı nedeniyle bu revizyonu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi