Yapay zeka dünyasında taşlar yerinden oynuyor! Google ve OpenAI, gelişmiş düşünme yeteneklerine sahip yeni nesil dil modellerini tanıttı ve sektörde büyük heyecan yarattı. Bu modeller, yapay zekanın sadece bilgi aktaran değil, aynı zamanda muhakeme yapabilen ve karmaşık problemleri çözebilen bir seviyeye ulaştığının sinyallerini veriyor.

Telegram ilk kez kâra geçti: Geliri 1 milyar doları aştı Telegram ilk kez kâra geçti: Geliri 1 milyar doları aştı

OpenAI'dan ChatGPT o1 atılımı

Eylül ayı başında, OpenAI, "o1" adını verdiği ve yanıt üretmeden önce daha fazla "düşünme" süresine sahip yeni model ailesini duyurdu. o1 modelleri, özellikle bilim, kodlama ve matematik gibi alanlarda önceki modellere kıyasla üstün performans göstererek, karmaşık düşünme görevlerinde önemli bir adım atılmasını sağladı.

Google, Gemini 2.0 ile yanıt verdi

OpenAI'ın bu hamlesine Google'ın yanıtı gecikmedi. Teknoloji devi, kendi düşünme odaklı dil modeli Gemini 2.0 Flash Thinking'i tanıttı.  Google AI Studio'da "gemini-2.0-flash-thinking-exp-1219" adıyla geliştiricilere sunulan bu deneysel model; çok modlu anlama (multimodal understanding), muhakeme ve kodlama konularında iddialı.

Google'a göre, Gemini 2.0 Flash Thinking'in başarısının sırrı, artırılmış çıkarım hesaplaması (augmented inference computation) kullanmasında yatıyor. Google, resmi karşılaştırmalar sunmasa da, Chatbot Arena'dan gelen raporlar, modelin tüm kategorilerde zirveye yerleştiğini ve hatta Gemini 2.0 Flash'ı bile geride bıraktığını gösteriyor.

Gemini 2.0 Flash Thinking, 128 binden fazla token uzunluğunu destekliyor ve Ağustos 2024'e kadar olan bilgilere sahip. Geliştiriciler, bu yeni modele Google AI Studio ve Vertex AI'daki Gemini API aracılığıyla erişebiliyor.

OpenAI'dan geliştirici hamlesi

Google'ın duyurusuyla eş zamanlı olarak OpenAI da, o1 modelinin artık daha fazla geliştiriciye sunulduğunu açıkladı. Güncellenen o1 modelinin, çeşitli popüler yapay zeka karşılaştırmalarında gelişmiş sonuçlar sağladığı ve müşteri desteği optimizasyonu sunduğu belirtildi.

Bu gelişmeler, yapay zekanın geleceği açısından büyük önem taşıyor. Düşünme yeteneğine sahip modellerin, problem çözme, yaratıcı içerik üretme ve insanlarla daha doğal bir şekilde etkileşim kurma gibi alanlarda devrim yaratması bekleniyor.