Dünyanın önde gelen hisse senedi yatırımcılarından biri olarak bilinen Warren Buffett’ın hızla hisse satışı yaparak büyük miktarda dolar biriktirmesi, yatırım dünyasında neden böyle bir strateji izlediğine dair spekülasyonları arttırıyor.
Berkshire Hathaway, 30 Eylül itibarıyla geçen iki yılda nakit, Hazine bonosu ve diğer likit varlıklarını yaklaşık üç kat artırarak toplamda 325 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Bu miktar, Hazine bonosu alımları için alınan borç çıkarıldığında yaklaşık 310 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Şirketin dolar birikimi, on yıl önceki toplam piyasa değerini aşarken, Berkshire'ın varlıklarının en az yüzde 27'sini oluşturdu ve son yılların en yüksek oranına ulaştı.
Piyasada cazip yatırım fırsatları sınırlı hale geldi
Berkshire Hathaway’in nakit yığmasının ana sebeplerinden biri, piyasada cazip yatırım fırsatlarının sınırlı olması olarak değerlendiriliyor. Değer yatırımı konusunda uzmanlaşmış olan Buffett, genellikle düşük fiyatlı varlıklar arıyor ancak bu tür fırsatlar son yıllarda oldukça nadir hale geldi.
Buffett ve Berkshire üzerine kitaplar yazan Delaware Üniversitesi Weinberg Kurumsal Yönetim Merkezi direktörü Lawrence Cunningham, Business Insider’a verdiği demeçte, Buffett’ın nakit birikim stratejisiyle ilgili olarak, kıyamet senaryosu için sermaye biriktirmekten büyük bir nakit temettü dağıtmayı planlamaya kadar pek çok spekülasyon olduğunu belirtti. Ancak Cunningham, bu yorumların zorlayıcı göründüğünü ifade ederek, en mantıklı açıklamanın cazip sermaye dağıtım fırsatlarının eksikliği olduğunu dile getirdi.
Cunningham ayrıca, hisse senetlerinin rekor seviyelerde olduğunu, özel şirket değerlemelerinin yükseldiğini ve Berkshire’ın Geico ve See’s Candies gibi sahip olduğu şirketlerin sınırlı miktarda para dağıtabileceğini belirtti. Ayrıca Berkshire’ın A sınıfı hisselerinin yaklaşık 700 bin dolarlık rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekti.