Son dönemde otomotiv sektöründe Çin ve ABD'nin teknolojik yeniliklerde öne çıkması Avrupa'da tartışma konusu olurken, Volkswagen 300 bin kişiye istihdam sağladığı Almanya'daki bazı tesislerini kapatmayı planladığını duyurdu.

Şirket, rekabet gücünü artırmak amacıyla yeniden yapılandırma sürecine girdiğini, ancak bu süreçte fabrikaların kapatılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirtti. İş güvencesini sona erdirme kararının İşçi Konseyi ile yapılan değerlendirmelerin sonucunda alındığını da vurguladı.

Alman otomobil endüstrisi darboğazda

Alman otomobil sektörü, yüksek enflasyon, artan enerji maliyetleri, yavaşlayan ekonomik büyüme ve Çinli üreticilerle Tesla'nın yoğun rekabeti gibi bir dizi zorlukla mücadele ediyor.

Elektrikli araçlara geçiş süreci de Almanya ve Avrupa Birliği nezdindeki düzenlemeler ve ham madde tedariki sorunları nedeniyle sektörde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle batarya teknolojisine yapılan büyük yatırımların artan maliyetler karşısında zorlu bir denge gerektirdiği belirtiliyor.

Volkswagen, 30 yıllık iş güvencesi anlaşmasını rafa kaldırdı

Volkswagen, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 milyar euro tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında Almanya’daki bazı fabrikalarını kapatmayı değerlendirdiğini açıkladı.

Şirket, 1994'te imzaladığı iş güvencesi anlaşması nedeniyle istihdam azaltma konusunda kısıtlamalarla karşı karşıya kalmıştı, ancak bu anlaşmayı erken sonlandırarak fabrikanın kapanmasının önünü açtı.

Volkswagen Group CEO'su Oliver Blume, iki yıl önce göreve geldikten sonra personel giderlerini 2026'ya kadar yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen bir planı hayata geçirmişti.

Havayolu şirketi iflas bayrağını çekti Havayolu şirketi iflas bayrağını çekti

Ancak bu süre zarfında hedeflenen 3 milyar euro tasarrufa ulaşılamaması üzerine Blume, daha kapsamlı önlemler almak üzere harekete geçti ve iş güvencesi anlaşmasını iptal ederek Almanya'daki fabrikaların kapatılma planını gündeme getirdi.

İşçi sendikaları ve iş konseyi kararı kabul etmiyor

Bu planın açıklanmasının ardından Volkswagen yönetimi, çalışanları ve temsilcileriyle görüşmelere başladı. Ancak işçi sendikaları ve iş konseyi, fabrikaların kapatılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek karara sert tepki gösterdi.

Geçtiğimiz hafta yapılan toplantılar protesto gösterilerine sahne oldu. Çalışanlar, “Biz Volkswagen'iz-siz değilsiniz” ve “İş güvencesinden elinizi çekin” pankartlarıyla yönetimi eleştirirken, Aşağı Saksonya eyaleti de şirketin bu kararına karşı çıkıyor.

Eyalet yönetimi, Volkswagen hissedarı olarak fabrikanın kapanmasına karşı direnç gösteriyor ve istihdama öncelik verilmesini talep ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı