Raporda yer alan verilere göre, 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin 52'sinde 1 milyon dolar veya daha fazla servete sahip yetişkin sayısının 2023-2028 yılları arasında artış göstermesi öngörülüyor. Bu artışta, Tayvan yüzde 47 ile ilk sırada yer alırken, Türkiye yüzde 43 ile ikinci sırada bulunuyor.

Türkiye'yi Kazakistan ve Endonezya takip ediyor

Türkiye'yi, yüzde 37 ile Kazakistan, yüzde 32 ile Endonezya ve yüzde 28 ile Japonya takip ediyor. En fazla milyonerin bulunduğu ABD ve Çin'de ise artış oranlarının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 8 olacağı tahmin ediliyor. UBS, bu ülkelerdeki büyümenin daha yavaş olmasının nedenini, milyoner sayısının zaten çok yüksek olmasına bağlıyor.

Gedik Yatırım: Orge Enerji'den endeks üstü getiri bekliyoruz Gedik Yatırım: Orge Enerji'den endeks üstü getiri bekliyoruz

Öte yandan, İngiltere'de milyoner sayısının yüzde 17 azalacağı tahmin ediliyor. UBS Küresel Varlık Yönetimi Başekonomisti Paul Donovan, İngiltere'nin şu anda dünyada en fazla dolar milyoneri sayısına sahip üçüncü ülke olduğunu ve bunun “bir ekonomi olarak hak ettiğinden çok daha fazlası olduğunu” belirtti.

Raporda ayrıca, Rusya'daki dolar milyoneri sayısının yüzde 21 oranında arttığına dikkat çekildi. Donovan, bu artışın kısmen döviz dalgalanmaları ve son dönemdeki emtia ve enerji piyasası trendlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Küresel servet 2024'te yüzde 4,2 büyüdü

UBS raporu, küresel servetin 2022'deki yüzde 3'lük düşüşün ardından 2023'te yüzde 4,2 büyüme kaydederek toparlandığını gösteriyor. Toparlanmada en büyük pay ise yüzde 4,8 büyüme ile Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesine ait.

Raporda ayrıca, servet eşitsizliğinin gelişimine dair çarpıcı veriler de yer alıyor. En düşük servet diliminde başlayan kişilerin en az bir seviye yükselme şansı yüzde 60 olarak ölçülürken, iki veya daha fazla servet sınıfı atlamanın şansı üçte bir olarak kaydedildi.

Ortalama zenginliğin medyan zenginliğe göre en dengesiz olduğu ülkeler arasında Fransa ve Meksika yer alıyor.

Servet transferinin yüzde 10'u kadınlara

UBS, bu yılki raporunda servetin sadece aşağıya doğru değil, aynı zamanda yatay olarak da hareket ettiğini tespit etti. Önümüzdeki 20 ila 25 yıl içinde aktarılması beklenen yaklaşık 83 trilyon doların 9 trilyon doları eşlere kuşaklar arası veya yatay olarak aktarılacak. Ortalama yaşam süresi ve çiftler arasındaki yaş farkları nedeniyle, büyük servet transferinin yüzde 10'undan fazlası kadınlara gidecek.

UBS'ye göre, eşler bu mirası genellikle dört yıl boyunca elinde tutuyor ve ardından mirasını başkalarına devrediyor. En büyük yatay ve dikey servet transferinin ise Amerika'da gerçekleştiği belirtiliyor.

Editör: Ege Korkmaz