Yılın ilk beş ayında ise toplam ham çelik üretimi yüzde 19,8'lik önemli bir artışla 15,5 milyon tona yükseldi. Bu rakamlar, Türkiye'nin dünya çelik üretiminde 8. sıradaki konumunu korumasına rağmen, üretim artışında Vietnam'ın ardından ikinci sıraya yükseldiğini gösteriyor.
AB'ye yapılan ihracat yüzde 113 arttı
İhracat cephesinde de olumlu gelişmeler yaşandı. Yılın ilk beş ayında çelik ürünleri ihracatı yüzde 48,6 artarak 5,4 milyon tona ulaşırken, Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan ihracat yüzde 113 artarak 1,9 milyon tonu buldu. Ancak AB'nin çelik ithalatına yönelik koruma önlemlerini 2026'ya kadar uzatma kararı bu olumlu tabloyu gölgeledi.
İthalat ise yılın ilk beş ayında yüzde 12,1 azalarak 7,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Bu düşüş, iç tüketimdeki ithalat payının yüzde 42,6'ya gerilemesine neden oldu.
Özellikle yüksek katma değerli ürün ihracatındaki artış dikkat çekerken, yassı ürün ihracatı Mayıs ayında yüzde 68,4, beş aylık dönemde ise yüzde 80,4 gibi yüksek oranlarda artış gösterdi.
Girdi maliyetlerini düşürecek tedbirler alınmalı
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşılması ve 2021 yılı üretim ve ihracat seviyelerinin aşılması için gerekenleri açıkladı.
TÇÜD, Çin ve Uzak Doğu ülkelerinden yapılan ithalatın sınırlandırılması, Dahilde İşleme Rejimi uygulamasının gözden geçirilmesi ve girdi maliyetlerini düşürecek tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.