Tüpraş'ın 2050 karbon nötr hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği proje, Avrupa Birliği'nin Ufuk Avrupa Programı kapsamında destekleniyor.

İzmir Rafinerisi'nde demo ölçekli ünitelerin kurulacağı projede, rafineri baca gazından elde edilen karbondioksit, yeşil hidrojen teknolojisiyle önce e-metanol, ardından poliüretan üretimi için kullanılacak. Arçelik ise bu düşük karbonlu poliüretanı buzdolabı üretiminde kullanarak çevre dostu ürünler sunacak.

Elon Musk'ın Mars planı belli oldu: 2026'da göreve başlıyor Elon Musk'ın Mars planı belli oldu: 2026'da göreve başlıyor

Projede, Almanya'dan Fraunhofer Enstitüsü Türkiye merkezi, teknolojilerin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenirken, Arçelik de araştırma faaliyetlerine katkıda bulunarak son kullanıcı olacak.

Türkiye dahil 4 ülkede Döngüsellik Merkezleri oluşturulması planlanan projede, toplam 35 paydaş yer alıyor. Tüpraş ise proje kapsamında yüzde 70 destek oranıyla 1,8 milyon euro teşvik alacak.

“Arçelik'in üretim süreçlerine de katkı sağlıyoruz”

Konuya ilişkin açıklama yapan Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Murat Şimşek, dönüşüm planı ile yeni karbon yakalama teknolojileri geliştirdiklerini ve saha uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

Tüpraş Ar-Ge Merkezi'nde, emisyonları azaltmaya yönelik karbondioksit yakalama, kullanım ve depolama teknolojilerinin demo ölçekli çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca, yeşil hidrojen çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Ar-Ge Merkezimiz, temiz hidrojen ekosisteminin ve pazarının oluşturulmasına öncülük etmek amacıyla çalışıyor. Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen IS2H4C projesi de bunlardan biri. Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile karbonsuzlaştırma çözümleri sunan projemizle, Arçelik'in üretim süreçlerine de katkı sağlıyoruz. Bu projenin, dönüşüm stratejimizi destekleyecek önemli teknolojik kazanımlar sağlayacağına inanıyorum.

Kaynak: Haber Merkezi