Dünyanın en büyük sabit coin'i USDT'nin arkasındaki şirket olan Tether, Türk yetkililerle bor madenlerinin tokenlaştırılması konusunda görüşmelerde bulundu. Dünyada en fazla bor rezervine sahip ülkelerden biri olan Türkiye, bu özelliğini kullanarak yeni bir finansal hamle yapmayı planlıyor.
ABD medyasından Bloomberg’in haberine göre, Tether, Türkiye’deki bor piyasasının yenilenmesi ve canlandırılması için bor minerallerini temsil eden token’ların çıkarılmasını önerdi. Emtiaların tokenizasyonu, şu anda dünya genelinde en çok tartışılan finansal konulardan biri olarak öne çıkıyor.
Tether İstanbul'da kripto para borsası açabilir
Tether'ın ayrıca İstanbul’da bir kripto para borsası açma yönünde çalışmalar yaptığı bildirildi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte önemi daha da artan bor madeni, özellikle havacılık sektörü ve elektrikli araç aküleri için hayati önemde olan lityum pil alanında kullanılıyor.
"Şu an için uygulanabilir bir proje değil"
Haberde, görüşmelerin gizli yapıldığı ve bu nedenle kaynakların isimlerinin açıklanmasını talep ettiği belirtildi. Bloomberg'e konuşan bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilisi, Tether ile görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu söylerken, bir diğer Türk yetkili önerinin şu an için uygulanabilir bir proje olmadığını ifade etti.
Eti Maden’in verilerine göre, dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 70’i Türkiye’de bulunuyor. Bor ürünleri çoğunlukla seramik, deterjan, gübre ve cam üretiminde kullanılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eti Maden Bigadiç işletmesi bünyesinde açılan granül bor üretim tesisi açılışında, Türkiye’nin 2024 yıl sonu itibarıyla 2,5 milyon tonluk bor satışı karşılığında 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini belirtti.