Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftci, zirve öncesi yaptığı açıklamada, “Devlet sınırlarını korumak kadar siber vatanın korunmasının da büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz ve bu ancak siber güvenlikte kalıcı çözümlerin yerli yazılım ekosisteminin desteklenmesi ile sağlanabilecektir” ifadelerini kullandı.

"Yapay zekâ fırsat kadar tehdit de oluşturuyor"

Yapay zekânın devletler için fırsatlar kadar tehditler de oluşturduğuna dikkat çeken Çiftci, Türkiye’nin bu alandaki politikalarının altını çizdi.

Hatırlanacağı üzere, 28 Mayıs 2024’te yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, yapay zekânın ulusal güvenlik açısından taşıdığı riskler gündeme alınmıştı. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Eylül tarihli imzasıyla yayımlanan “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2028)” başlıklı genelgeyle Türkiye’nin siber güvenlik hedefleri belirlenmişti.

Hollanda çip savaşını kızıştırıyor: Kısıtlamalar sıkılaştırıldı Hollanda çip savaşını kızıştırıyor: Kısıtlamalar sıkılaştırıldı

Siber Güç Türkiye '24 Zirvesi' düzenlenecek

Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 8 Eylül’de Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’nin detaylarını kamuoyuyla paylaşmış ve bu plan doğrultusunda 18 stratejik ulusal siber güvenlik hedefi açıklanmıştı. Bu gelişmelerin hemen ardından harekete geçen MÜSİAD, Türkiye'nin bu hedeflerine katkı sağlamak amacıyla Siber Güç Türkiye ’24 Zirvesi’ni düzenleyeceğini duyurdu.

"Veri doğru şekilde toplanmalı, analiz edilmeli ve korunmalıdır"

Zirveye ilişkin değerlendirmesinde Çiftci, dijital dünyada verinin kritik bir unsur olduğuna vurgu yaparak, “Verinin korunması, siber güvenlik stratejilerinin temel taşıdır. Güvenlik ve risk yönetimi süreçlerinin doğru planlanması, siber tehditlere karşı etkin bir savunma hattı oluşturmanın anahtarıdır. Veri, siber tehditlere karşı güçlü bir kalkan oluşturmak için doğru şekilde toplanmalı, analiz edilmeli ve korunmalıdır” şeklinde konuştu.

"Üretmeyen bir ülke, üretenin sömürgesi olma riskini taşır"

Çiftci, Türkiye'nin jeopolitik konumu, ekonomik yapısı ve teknoloji alanındaki hamlelerinin, siber tehdit aktörlerinin dikkatini çektiğini ifade ederek, “Üretmeyen bir ülke, üretenin sömürgesi olma riski taşır. Tam bağımsızlık için yerli teknolojinin geliştirilmesi ve desteklenmesi elzemdir. Milli Teknoloji Hamlesi, bu bağımsızlığı sağlamanın en kritik adımıdır” dedi.

"Yapay Zekâ Savaşları" başlıklı oturum düzenlenecek

MÜSİAD’ın düzenleyeceği bu önemli etkinlikte, siber güvenlik ve yapay zekâ alanlarında çözümler sunan girişimciler ve yatırımcılar bir araya gelecek. “Dijital Savunma Hattı” ve “Yapay Zekâ Savaşları” başlıklı oturumlarda, bu alanlardaki fırsatlar ve tehditler masaya yatırılacak.

Editör: Ege Korkmaz