Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen Halkbank Gençİz Zirvesi’nde borsa, kripto para birimleri ve ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin en büyük ekonomik sorunlarının enflasyon ve hayat pahalılığı olduğuna dikkat çeken Şimşek, 2024 yılına yönelik Merkez Bankası enflasyon tahminlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.
"Enflasyon 2024’te yüzde 44 seviyesinde olabilir"
Şimşek, Merkez Bankası’nın tahminlerine göre 2024 yılında enflasyonun yüzde 44 seviyelerinde gerçekleşebileceğini belirterek, enflasyonu düşürmek için atılması gereken adımları şu şekilde özetledi:
Para politikası sıkılaştırmasını kararlılıkla sürdürüyoruz. Ayrıca bütçe açığımızı azaltıyoruz ve mali disiplini güçlendiriyoruz. Bu adımların dezenflasyonist etkisi olacak. Yönetilen fiyatlar ve gelir politikalarıyla süreci destekliyoruz.
Küresel ticaretin karşılaştığı zorluklara değinen Şimşek, ABD’nin 2023 yılından bu yana 1000’den fazla ticaret kısıtlayıcı tedbir uyguladığını, Çin’in ise 800’ün üzerinde önlem aldığını belirtti. Bu durumun, dünya ticaretinde büyük boşluklara neden olduğunu ifade etti.
"Borsa, kripto paralardan daha az riskli"
Türkiye’de dört büyük kripto para platformunda 22,1 milyon hesabın bulunduğunu belirten Şimşek, yatırımcıların riskli alanlara yöneldiğini vurguladı. Kripto paraların yalnızca bir algoritmadan ibaret olduğunu söyleyen Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:
Birileri oturup algoritma yazıyor bunu size satıyor. Borsa kriptoya kıyasla daha az riskli. Borsada en azından gerçek bir varlık bulunuyor.
Günlük bir paket sigara içenler o parayla yılda 147 bin TL biriktirebilir
Gençlere tasarruf bilinci kazandırmanın önemine dikkat çeken Şimşek, tasarrufa erken başlamanın uzun vadede getirdiği avantajları çarpıcı bir örnekle açıkladı:
Yirmi yaşında birisi on yıl boyunda her yıl 5 bin lira biriktiriyor. Biri de 30 yaşında başlıyor, o birikimlere dokunmuyor. 60 yaşına geldiği zaman parası kendisine verilecek. 20 yıl boyunca birisi on yıl boyunca 5’er bin TL tasarruf, birisi 20 yıl boyunca tasarruf ediyor. O da 60 yaşına gelince birikimi kendisine verilecek. Sizce hangisi altmış yaşında daha zengin olur? 20 yaşında 5 bin lira yıllık 10 yıl boyunca biriktiren birisi altmış yaşında 1,5 milyon liraya yakın para alıyor. Ama 20 yıl boyunca fakat 30 yaşında başlayıp işte yıllık 5 bin lira tasarruf eden de 817 bin lira civarında birikime sahip oluyor.
Şimşek, sigara tüketiminin ekonomik maliyetine de dikkat çekti. Günlük bir paket sigara tüketiminin yıllık maliyetinin 27 bin 367 TL olduğunu belirten Şimşek, bu paranın mevduatta değerlendirilmesi durumunda 147 bin TL’ye ulaşabileceğini ifade etti.