Ebebek İngiltere'ye açılıyor! Sözleşme imzalandı Ebebek İngiltere'ye açılıyor! Sözleşme imzalandı

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye çıkarmasının ardından yabancı yatırımcıların geri dönmeye başladığını belirtti.

Yatırımcı ilgisinin artmasıyla refinansman riski azalıyor

Fitch Ratings ayrıca, Türkiye'nin borçlanma aracı sermaye piyasası (DCM) ihraçlarının, gelecek 12-24 ayda ülke finansmanı, fon çeşitlendirme ve İslami finansın geliştirilmesi hedefleriyle şekilleneceğini belirtti.

DCM ihraçlarının fırsatçı olmasının beklendiği raporda, orta vadede DCM'nin 450 milyar doları geçeceği öngörülüyor.

Ayrıca, sukuk ihraçlarının payının yüzde 20'yi aşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin geleneksel ekonomik politikaları benimsemesinin, yatırımcı ilgisinin artmasını sağladığı belirtiliyor. Ayrıca bahsi geçen canlanmanın refinansman risklerininin azaldığının bir işareti olduğu ifade ediliyor.

"Devlet borcu düşük"

Fitch Ratings, güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç ve iyileşen finansman nedeniyle genel devlet borcunun düşük olduğunu kaydetti. Raporda, Türkiye'nin 2023'te dış piyasalarda 10 milyar dolar tahvil ihraç ettiği ve 2024'te de benzer tutarda bir ihracın yapılacağı öngörülüyor.

Bankalar ve şirketlerin ekonomik görünümüne de değinilen raporda, yabancı para cinsinden borç ihraçlarına geri döndüğü ve erişiminin iyileştiği belirtiliyor. Fitch Ratings raporunda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
Derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretler, erişimin iyileştiğini ve uzun süren çok sınırlı ihraç döneminin ardından hala yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlıklarını sürdürmek için yaptıkları stratejik hamleleri yansıtıyor.

Editör: Ege Korkmaz