ABD ekonomisinde derinleşen resesyon endişeleri ve Orta Doğu’da yükselen siyasi tansiyon, piyasalarda geçen hafta başlayan ve yeni haftaya taşınan satış dalgasını tetikledi.

ABD’nin tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması, yatırımcılar arasında Federal Rezerv’in (Fed) faiz indirimlerinde geciktiği algısını güçlendirirken, resesyon ihtimalini artırdı. İran’ın İsrail’e yönelik saldırı planları ise jeopolitik riskleri tırmandırıyor.

Asya piyasaları, Japonya, Tayvan ve Kore’de yüzde 10’u aşan düşüşlerle büyük bir yıkıma tanık oldu. Kripto para birimleri sert bir düşüş yaşarken, petrol fiyatları yılın en düşük seviyelerine yaklaştı. Borsa İstanbul, haftanın ilk gününde yüzde 7 civarında bir düşüşle açıldı ve devre kesici mekanizması iki kez devreye girdi.

Fed'den agresif faiz indirimi bekleniyor

Piyasalar şimdi, Fed'in toplantı tarihinden önce bir faiz indirimi yapabileceğini fiyatlamaya başladı. Yatırımcılar, Fed'in 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını yüzde 60 olarak değerlendiriyor. ABD’de yüksek enflasyon riskine karşı endişeler azalırken, resesyon kaygıları ön plana çıkıyor.

Havayolu şirketi iflas bayrağını çekti Havayolu şirketi iflas bayrağını çekti

Yatırımcılar, Fed'in bir hafta içinde olağanüstü bir toplantı düzenleyerek 25 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimalini yüzde 60 olarak görüyorlar. Aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Eylül ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimali de yüzde 60 olarak fiyatlanıyor.

Fed'in olağanüstü toplantıları

Fed, geçmişte kriz dönemlerinde olağanüstü toplantılar yaparak faiz indirim kararları almıştı. Örneğin, Covid-19 pandemisinin ekonomiye olan olumsuz etkileri nedeniyle Mart 2020’de olağanüstü bir toplantı düzenleyerek politika faizini 0-0,25 aralığına indirmişti. 2008 yılında Lehman Brothers’ın iflasını açıklamasının ardından da 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmıştı. Benzer şekilde, 1994, 1998, 2001 ve 2007 yıllarında da Fed, olağanüstü faiz indirimleri gerçekleştirmişti.

Kaynak: Haber Merkezi