Türkiye'nin savunma sanayi devi BAYKAR, yerli İHA sistemleri için önemli bir adım attı. TRT Haber’e göre BAYKAR, 300 milyon dolarlık yatırımla geliştirdiği yerli BM-100 motorunu Bayraktar TB2 SİHA’larında kullanacak.

BM-100 motoru, Kanada yapımı Rotax 912 motoruna alternatif olarak geliştirildi ve BAYKAR, bu sayede yıllık 6 milyon dolar tasarruf sağlamayı hedefliyor. Şirket ayrıca, KIZILELMA ve AKINCI SİHA'ları için de turbofan ve turboprop motorları geliştirip seri üretime geçirmeyi planlıyor.

Kanada ile yaşanan ambargo sorunu ortadan kalkacak

BAYKAR, Bayraktar TB2 modelinde kullanılan Kanada üretimi Rotax 912 motorunun yerine, tamamen yerli üretim BM-100 motorunu kullanarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Capital’e yaptığı açıklamada, TB2 SİHA’larında kullanılacak BM-100 motorunun geliştirme sürecinin tamamlandığını ve seri üretime geçildiğini duyurdu.

Yeni yerli motor, Rotax 912'nin dezavantajlarını taşımayacak ve geçmişte Kanada'nın uyguladığı ambargolara benzer riskleri ortadan kaldıracak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yapay zekâ eleştirisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yapay zekâ eleştirisi

BAYKAR 700'den fazla İHA platformu üretti

BAYKAR, küresel pazarda da önemli bir konumda. Şu ana kadar 33 ülkeye Bayraktar TB2 ve 10 ülkeye AKINCI TİHA ihraç eden şirket, dünya genelinde en çok SİHA ihracatı yapan markalar arasında yer alıyor. BAYKAR, bugüne kadar toplamda 700’den fazla İHA platformu üreterek savunma sanayiinde güçlü bir yer edindi.

Yeni motor üretim hedefleri

Bayraktar TB3 SİHA için turbo dizel motor kullanımını planlayan BAYKAR, KIZILELMA ve AKINCI modelleri için ise turboprop ve turbofan motorlar geliştiriyor. Yerli motorlarla birlikte BAYKAR’ın savunma sanayiindeki teknolojik bağımsızlığını güçlendirme hedefi, yerli üretimle güvenlik ve maliyet avantajı sağlamaya devam ediyor.

Ayrıca BAYKAR firması büyük Akıncı SİHA'ları için turboprop ve Kızılelma jet SİHA'ları için turbofan motorları da tedarik ediyor. Ukraynalı Ivchenko Progress ve Motor Sich şirketlerinden alınan bu motorların üretimi Ukrayna-Rusya savaşı ile sekteye uğrayabiliyor. Ayrıca Sovyet ekolü olan bu motorların bazı dezavantajları da bulunuyor.

BAYKAR, Akıncı ve Kızılelma için kendi turboprop ve turbofan motorlarını üretmeyi planlıyor. Bu yeni üretilecek motorların NATO standartlarında olacağı ve Ukrayna motorlarının taşıdığı bazı dezavantajları içermeyeceği de ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi