ABD, güvenlik kaygıları nedeniyle Çin ve Rusya'da üretilen bazı donanım ve yazılımların Amerikan araçlarında kullanılmasını yasaklamaya hazırlanıyor. Kararın, Washington ile Pekin arasında devam eden ekonomik gerilimi daha da artırması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırıları, savaşı yeni bir boyuta taşırken, küresel çapta siber güvenlik endişelerini de körükledi. Bu gelişmeler, ABD'nin araçlarda kullanılan akıllı cihaz teknolojilerine yönelik yeni yasakları gündeme getirmesine neden oldu. Amerikan hükümeti, Çin menşeli teknolojilerin araçlarda kullanımını yasaklama kararı aldı.
"Araçlar uzaktan kontrol edilebilir"
ABD'li yetkililer, özellikle otonom sürüş sağlayan yazılımların düşmanlar tarafından kötüye kullanılabileceğinden endişe duyduklarını ifade ediyor. Bu yazılımlar, "Amerikan yollarındaki araçların uzaktan kontrol edilmesine" olanak tanıyabileceği için potansiyel bir tehdit olarak görülüyor.
ABD'deki araçlarda Çin veya Rusya yapımı yazılımlar nadir bulunmakla birlikte, Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ulusal güvenliği sağlamak adına bu tür teknolojilerin tamamen yasaklanması gerektiğini vurguladı. Raimondo, "Bu bilgilere erişimi olan yabancı bir düşmanın hem ulusal güvenliğimiz hem de ABD vatandaşlarının mahremiyeti için ciddi bir risk oluşturabileceğini anlamak için fazla hayal gücüne gerek yok" dedi.
Çin'den ABD'ye tepki
Çinli yetkililer, ABD'nin Çinli firmaları haksız yere hedef aldığını belirterek, Washington'u piyasa kurallarına saygı göstermeye ve Çinli işletmeler için adil, açık, şeffaf ve ayrımcılık içermeyen bir iş ortamı sağlamaya davet etti.
Yasak 2027'de yürürlüğe girecek
Öte yandan, Beyaz Saray'ın Çin yapımı kargo vinçlerinin ithalatını da siber güvenlik riskleri nedeniyle yasaklama kararı aldığı bildirildi. 2027'de yürürlüğe girecek bu yasakların, otomotiv sektörüne ve tedarik zincirlerine nasıl etki edeceği ise merak konusu.